BiH
0

Mujezinović primio amabasadora Crne Gore

FENA
Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović primio je danas u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Crne Gore u BiH Dragana Đurovića.

Tokom susreta ocijenjeno je kako su politički odnosi dviju zemalja najbolji mogući u ovom trenutku, dok, s druge strane, postoji mnogo prostora za unapređenje ekonomske saradnje.

Premijer Muejzinović kazao je da je Federacija BiH posebno zainteresirana za revitalizaciju pruge Čapljina - Nikšić, što bi omogućilo i bolje povezivanje FBiH s Lukom Bar i osiguranje alternativnog pravca snabdijevanja.

Ocijenio je i da će u kontekstu boljeg povezivanja dviju zemalja veoma važno pitanje biti izgradnja Jadransko-jonske ceste za čiju izgradnju je Vlada FBiH izdvojila određeni iznos, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.

"Ključno pitanje za unapređenje bilateralne ekonomske saradnje bit će i bolje energetsko povezivanje. Time bi Crna Gora bila tranzit BiH za izvoz električne energije prema Italiji, nakon što je nedavno potpisan sporazum o postavljanju podvodnih kablova za te potrebe", istakao je premijer Mujezinović.

Amabasador Đurović ocijenio je kako, između ostalog, postoji i prostor za povećanje obima trgovinske razmjene, saradnje u oblasti turizma, kao i eventualnog nastupa komplementarnih kompanija dviju zemalja na trećim tržištima.