Pismo Krivaji
0

Mujezinović: Potrebno je očuvati radna mjesta

Sarajevo-x.com
Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović uputio je danas otvoreno pismo vezano za stanje u IP ‘Krivaja’ d.o.o. Zavidovići i ‘Krivaja 1884’ d.o.o. Zavidovići, a u njemu se kaže:

„Poznato vam je da su IP ‘Krivaja’ d.o.o. Zavidovići i ‘Ferimpex’ d.o.o. Zavidovići, a uz prethodnu saglasnost nadležnih organa, potpisali Ugovor o zajedničkom ulaganju (dana 24. 9.2008. godine), s ciljem osnivanja novog privrednog društva.

Novo privredno društvo posluje pod nazivom ‘Krivaja 1884’ d.o.o. Zavidovići sa strukturom kapitala od 30% IP ‘Krivaja’ d.o.o. Zavidovići i 70% ‘Ferimpex’ d.o.o. Zavidovići.

  Novo privredno društvo trenutno zapošljava sve radnike koji su ispunili uslove iz Ugovora i prema zadnjim informacijama pokrenuta je i potpuna integralna proizvodnja u privrednom društvu ‘Krivaja 1884’ d.o.o.

  Vlada Federacije Bosne i Hercegovine ispunila je dio obaveza koje je preuzela, a vezano za Ugovor, i intezivno se radi da se ispune i ostale preuzete obaveze.

  Prema raspoloživim informacijama, ‘Ferimpex’ d.o.o. Zavidovići je također ispunio dio svojih obaveza, a drugi dio će ispuniti nakon što se izvrši registracija poslovnog subjekta i izvrši uknjižba određenih nekretnina a što je u skladu sa potpisanim Ugovorom.

  Postoje određene pritužbe – žalbe grupe bivših zaposlenika koji nisu prihvatili uslove iz Ugovora i nisu zaposlenici novog privrednog društva, što stvara problem prilikom registracije novog društva i remeti poslovni plan za cca 1.600 sadašnjih zaposlenika te nekoliko stotina zaposlenika koji su stekli uslove za ostvarivanje penzije.
  U sadašnjoj situaciji, kada je neophodno da se svi borimo za svako radno mjesto, a posebno za radno mjesto na kojem se stvara nova vrijednost, potrebno je da se prevaziđu lične razmirice i stavovi, sa ciljem očuvanja sadašnjih radnih mjesta i otvaranje novih. Zavidovići su mjesto koje uveliko zavisi od poslovanja ovog privrednog subjekta i to bi svi trebali imati na umu“, navodi se u pismu premijera.

Mujezinovića dodaje:

  „Pozivam zaposlenike koji su podnijeli tužbe da odblokiraju proces registracije’Krivaja 1884’ d.o.o, tako što se neće protiviti njenoj registraciji, a svoja prava ostvarit će iz I.P. ‘Krivaja’ d.o.o. Zavidovići u skladu sa zakonom i potpisanim Ugovorom.

  Također pozivam Sindikat ‘Krivaje 1884’ na strpljenje i sve učesnike u ovome procesu da rade u skladu sa zakonom i svojom ovlaštenjima, jer sam uvjeren da će se iznaći rješenje za ovu situaciju na zadovoljstvo svih“, kaže se u otvorenom pismu koje je federalni premijer uputio IP ‘Krivaji’ d.o.o. Zavidovići, ‘Krivaji 1884’ d.o.o. Zavidovići, Sindikatu  ‘Krivaje 1884’ d.o.o. Zavidovići i medijima.