BiH
0

Mujezinović i Hećo se sastali s predstavnicima radnika IP Krivaja

FENA
Mustafa Mujezinović (Foto: Sarajevo-x.com)
Mustafa Mujezinović (Foto: Sarajevo-x.com)
Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo sastali su se danas s predstavnicima 172 radnika "IP Krivaja", s kojima su razgovarali o načinima rješavanja problema potraživanja tih radnika po osnovu pravosnažnih presuda, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Iskazano je opredjeljenje da se riješi to pitanje zbog kojeg je tri puta onemogućena sudska registracija novoosnovanog preduzeća "Krivaja 1884" i time doveden u pitanje rad te kompanije, a podnesen je i zahtjev za stečaj preduzeća IP "Krivaja.

"Dogovoreno je da direktor IP "Krivaja" Zavidovići i predstavnici 172 radnika sačine sporazum kojim bi bili namireni glavnica radničkih potraživanja (oko tri miliona konvertibilnih maraka) i troškovi advokata.

Sredstva bi se osigurala prodajom nekretnina IP "Krivaja" Zavidovići u Crnoj Gori", navodi se.

Način rješavanja potraživanja po osnovu kamata bi bio naknadno utvrđen. Predstavnici radnika iskazali su spremnost da se to pitanje riješi u razumnom roku, a u slučaju postizanja sporazuma povukli bi zahtjev za stečaj IP " Krivaje" iz Zavidovića.

Time bi bile stvorene pretpostavke da sud nesmetano registruje novu kompaniju "Krivaja 1884".

Nakon što se sačini, ugovor će biti dostavljen Vladi FBiH koja će se o njemu odrediti.

Današnjem sastanku prisustvovali su i direktor Agencije za privatizaciju u FBiH Enes Ganić, glavni federalni pravobranitelj August Jančik, predsjednik Komisije za provedbu Ugovora o formiranju zajedničkog preduzeća "Krivaja 1884" Stipo Buljan, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović i predsjednik Sindikata IP "Krivaja" Vehbija Aličić.