Bihać
1

Muharemoviću 10 godina zatvora zbog ubistva srpskih civila

SRNA
Kantonalni sud u Bihaću osudio je na 10 godina zatvora Muju Muharemovića zbog zločina nad srpskim civilima u oktobru 1995. godine u Bosanskom Petrovcu.

Sudsko vijeće proglasilo je Muharemovića, nekadašnjeg pripadnika 17. Krajiške brigade 7. Korpusa Armije BiH, krivim za ubistvo dva civila u zaseoku Šljivari, u opštini Bosanski Petrovac.

Vijeće je utvrdilo da je Muharemović sa još dva pripadnika iz jedinice izveo iz kuće bračni par Vladu i Miku Šljivar, a potom je, napuštajući dvorište, bez ikakvog povoda u njih ispalio rafale, prenosi Birn Justice Report.

Vlado Šljivar, koji je u to vrijeme imao 92 godine, i njegova devedesetjednogodišnja supruga preminuli su na licu mjesta.

Sudsko vijeće je ukinulo pritvor u kojem je optuženi bio od 5. jula, te mu izreklo mjere zabrane.

Prije izricanja presude, kantonalni tužilac Nazif Felić je u završnoj riječi ocijenio da je van sumnje dokazana krivica optuženog, dok je branilac Salih Hodžić u završnoj riječi istakao da je Muharemović nevin, a da je, prema kazivanju njegovog branjenika, ovaj zločin počinio njegov saborac Dževad Dženanović.

Na nepravosnažnu presudu Kantonalnog suda moguće je uložiti žalbu, što je odbrana i najavila.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH, po nalogu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona, uhapsili su u julu Muharemovića iz Bosanske Gradiške, zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad srpskim civilima na području Bosanskog Petrovca.