BiH
15

Muharemović: Postoje osobe koje nas podsjećaju kako nismo dobrodošli u Zvorniku

Piše: D. Brkić
Muftijstvo tuzlansko jučer je izdalo saopštenje za javnost u kojem osuđuje napade na bošnjačke povratnike u Opštini Zvornik. Incidenti su, kako su naveli, učestali nakon što je u januaru otvorena Riječanska džamija, koja se nalazi u centru grada, a ispred koje su nepoznate osobe razbijale pivske flaše i vrijeđali učenice Behram-begove medrese iz Tuzle.

"Da je satare dobre pa sve poklati“, samo je jedna od upućenih prijetnji učenicama medrese koje su sudjelovale na priredbi u zvorničkom Domu kulture.

Podsjećanja radi u obližnjem Kozluku nedavno je Nikola Josić iskasapio Ahmeta Hasanovića (81) na njegovom kućnom pragu, a u augustu prošle godine u Zvorniku je brutalno pretučen i Nezir Dardagan.

Predsjednik Medžlisa IZ BiH efendija Mustafa Muharemović kaže kako još uvijek postoje osobe koje bošnjačke povratnike podsjećaju kako nisu dobrodošli u Zvorniku.

"Oni očito nemaju lijepo mišljenje o tome što smo prisutni u Zvorniku i što aktivno učestvujemo u društvenom i kulturnom životu. Nas posljednjeg petka u maju očekuje tevhid u Riječanskoj džamiji, koji će biti klanjan za sve zvorničke žrtve u periodu 1992.-1995. godina. Od pripadnika MUP-a RS tražimo zaštitu i očekujemo da sve protekne dostojanstveno“, kaže efendija Muharemović.

Posebno brine činjenica, napominje efendija Muharemović, što su izgrednici uglavnom mlađe osobe, koje su rođene nakon krvavog rata u BiH.

"Verbalne prijetnje nisu nikada ni prestajale, ali nakon proklanjavanja Riječanske džamije u centru grada ubilježeno je nekoliko ružnih situacija. Smatram kako su oni plod određenih politika i retorike pojedinih političara. Bošnjaci nakon povratka u Zvornik ne žive u nekom krupnom strahu, jer su svoji na svome, ali postoji doza opreza zbog osoba koji nas svojim porukama i radnjama podsjećaju na ranija vremena“, kaže efendija Muharemović.

Zvorničani se pripremaju za 16. kolektivnu dženazu koja će biti klanjana 1. juna na šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji. Svoj vječni smiraj pronaći će najmanje 12 nevino ubijenih osoba bošnjačke nacionalnosti, dok porodice još uvijek tragaju za oko 500 mučki ubijenih Zvorničana.

Prije klanjanja dženaze, Zvorničani će obići mjesta masovnih stratišta kao i objekte u Pilici i Drinjači gdje su obavljane egzekucije.