{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Muharemova ruka na vašoj ženi

S
14.5.2009. u 08:15
0
74
Muharemova ruka na vašoj ženi
0
Muharemova ruka na vašoj ženi
Balkanskom primitivizmu i kobajagi drugačijem mentalitetu i navikama kao da nema kraja. I lako nam je pored toga proći ako se radi o nekome ko samo priča, i priča, i priča, i ne može ništa uraditi. Ali kad takav fenomenološki iskorak dolazi od jednog političara koji kreira zakone ove zemlje, onda je zaista trenutak da navijemo naše alarme, ako već nismo, i probudimo se na vrijeme. Inače, i vašoj ženi slijedi pljuska Muharema Serbezovskog jer na vrijeme nije prepoznala vaspitnu metodologiju balkanskog macho muškarca čija je perjanica upravo ovaj hibridni parlamentarac.
Eh, ako ste u dilemi kako riješiti verbalne nesuglasice sa vlastitom ženom, majkom, sestrom, ili možda i šeficom na poslu, poslušajte jednog parlamentarca iz Federalnog parlamenta koji se odaziva na ime Muharem Serbezovski. Naime, gospodin Muharem se zalaže za efektno rješavanje bračnih i inih svađa između muškarca i žene u Bosni i Hercegovini na način kako se to već tradicionalno rješava – šakom u glavu. Razloga za to ima više, a najlegitimniji je, prema riječima dalekovidog Muharema, da 'ne smijemo zaboraviti da je naše mjesto na Balkanu, gdje su različiti standardi, mentalitet i odgoj u odnosu na Zapad'. Prevedeno na još jednostavniji jezik, delegat u Domu naroda Federalnog parlamenta nam poručuje da se mlatiti žene može do mile volje. Jer iz dosadašnjih iskustava našeg 'standarda, mentaliteta i odgoja', koji poslije rata ispoljava sve svoje deformitete, nasilje je sasvim opravdano jer žene najčešće same izazivaju nasilje, jezik im je dug i jednostavno ne mogu prestati pričati, pa prema tome zaslužuju ako ništa šamarčinu kako bi nastupio mir u kući i kako bi se pokazalo ko je pravi gazda.

Balkan, Balkan, iznad svega

No, ova metuzalemska razmišljanja čovjeka koji je zahrđali mikrofon zamijenio novom parlamentarnom stolicom, radi vlastitog boljitka, dakako, imaju i mnogo dublje i opasnije poruke. Iako se može činiti da ovaj socijalistički mentalitet u svojim reproduktvnim fazama ne može nanijeti zlo našoj boljoj budućnosti, u to nas može razuvjeriti još jedno potvrđivanje činjenice da se radi o čovjeku koji stvara zakone.

Dakle, Muharem Serbezovski kaže da je naše mjesto na Balkanu, da je naš mentalitet zajedno sa odgojem drugačiji i da se ne nadamo promjenama jer je to jednostavno tako. Iako su sve navedene karakteristike promjenjive kategorije, posebno u svjetlu sveukupnih reformi na putu ka Evropskoj uniji, koja će nas definitivno promijeniti, za dotičnog gospodina to ništa ne znači. Jer valja uzimati u obzir faktor tradicije koja nalaže premlaćivanje žena kad ne slušaju, to jeste, EU mora uvažiti tu našu specifičnost i kao takve nas i primiti. Idući još dalje, ljudska prava nisu bitna, zakoni civilizirane Evrope ovdje ne važe, jer tako će uvijek biti.

Ta jadnica koja u braku ili nekoj drugoj vrsti veze sa balkanikusom, mora trpiti mnogo štošta kako bi sačuvala tradicionalne vrijednosti, slijedom pravila mora biti i disciplinirana metodologijom koja počinje sa rukama a završava pod nogama. Ovo nam poručuje gospodin Muharem u svome incidentno rijetkom govoru pred parlamentom. Dakle, rješenje problema u porodicama treba tražiti u smirivanju žena koje osim svega što tradicionalno trpe na tradicionalan način, moraju uvažavati i muškarčeve hormonalne poremećaje, tragove PTSP-a, činjenicu da nije sposoban zaraditi za život, da je nasilan i da se na nju stalno dere, da je emocionalno nerazvijen i da pored svega on mora biti glava kuće, ma šta to značilo.

Kako god, žena je kriva

Muharemova ekspertiza ovdje ne završava. Nastavljena je još jednom rečenicom kojom sam sebe kompromitira, i iskazuje vlastitu zaostalost i primitivizam. Naime, u nastavku diskusije pred parlamentom, on je ustvrdio da ' u porodičnoj svađi muškarac želi smiriti tenzije, što žena ne dopušta i nastavlja sa verbalnim maltretiranjem, a nakon što dobije šamar, zaboravlja na ono što ga je uzrokovalo'.

I, koliko um čovjeka koji živi u 21. stoljeću treba biti briljantan da bi izgovorio ovoliko nebuloza u jednoj rečenici. Osim što je potvrdio da je razlika između verbalnog i fizičkog kod nas dosta tanka, i da se ljudski impulsi kod nas zbog nedovoljnih moždanih procesa iliti nedostaka razmišljanja, brže aktiviraju, on fizičko nasilje karakterizira kao neku vrstu vaspitne mjere ili poklona za dobrobit. Obratite pažnju na dio rečenice gdje kaže ' nakon, što dobije šamar'. Dakle, njegovo veličanstvo muškarac se toliko smilovalo da joj nešto da, pa je to ona dobila, zbog ovog ili onog razloga, ali kao nezahvalnica i manje vrijedna, ne može da skonta zašto je to dobila.

I to je naša praksa i naš genetski kod, kaže narodni poslanik i kreator svjetlije budućnosti za generacije koje dolaze. Mlatite žene i veselite se životu. A, ako ne možete, možda vam se posreći da uđete u parlament u kojem će vam od silne udobnosti odumirati moždane ćelije. I ako ništa, možda budete u trendu i mlatnete kakvu novinarku. Čisto radi tradicije i 'posmatranja stvari iz drugog ugla'.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: