{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Muhamed Šaćirbegović ipak svjedoči u Hagu

S
15.6.2009. u 07:48
0
9
Muhamed Šaćirbegović ipak svjedoči u Hagu
0
Muhamed Šaćirbegović ipak svjedoči u Hagu
Iako je do prije svega nekoliko dana bilo neizvjesno da li će bivši ambasador BiH pri UN i bviši ministar vanjskih poslova naše zemlje Muhamed Šaćribegović svjedočiti pred Haškim tribunalom kao svjedok tužilaštva u predmetu protiv Momčila Perišića, šefa Generalštaba vojske SRJ, jučer je potvrđeno da će on sutra ipak doputovati u Hag.
Kako nam je rečeno iz izvora bliskih Šaćirbegoviću, američka vlada ipak je pristala da privremeno izmjeni striktne ograničenja u njegovom kretanju i dopusti mu da otputuje u Hag kao jedan od ključnih svjedoka u predmetu Perišić. Prema tim izvorima, Šaćirbegovićevo svjedočenje tužilaštvo je pripremalo više od godinu dana, s obzirom da se radi o čovjeku koji posjeduje dosta dokaza i znanja o umiješanosti zvaničnog Beograda u zločine u BiH, a posebno srebrenički masakr u julu 1995. godine. Šaćirbegović bi tokom svjedočenja mogao iznijeti i čvrste argumente o postojanju dogovora Holbrooke-Karadžić o tome da današnji haški pritvorenik neće biti proganjan ako odustane od vlasti u Republici Srpskoj.

Muhamed Šaćirbegović se inače već šest godina nalazi u procesu ekstradicije iz SAD-a u BiH zbog navodne pronevjere budžetskog novca, te je nakon boravka u pritvoru, uz kauciju i ograničenja u kretanju, pušten na slobodu. Iako ga država BiH sumnjiči za pronevjeru, već godinama Tužilaštvo BiH protiv njega nije podiglo nikakvu optužnicu. Vijeće ministara BiH odobrilo je njegovo putovanje u Hag, a nakon što su to zahtijevale vlasti savezne države New York u kojoj je Šaćirbegovićevo prebivalište.

Muhamed Šaćirbegović svjedočiće tokom cijele ove sedmice, počevši od danas u 14 sati i 15 minuta, a svjedočenje se može pratiti direktno putem web stranice tribunala www.icty.org.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: