ICTY
0

Muhamed Šaćirbegović ipak svjedoči u Hagu

Sarajevo-x.com
Iako je do prije svega nekoliko dana bilo neizvjesno da li će bivši ambasador BiH pri UN i bviši ministar vanjskih poslova naše zemlje Muhamed Šaćribegović svjedočiti pred Haškim tribunalom kao svjedok tužilaštva u predmetu protiv Momčila Perišića, šefa Generalštaba vojske SRJ, jučer je potvrđeno da će on sutra ipak doputovati u Hag.

Kako nam je rečeno iz izvora bliskih Šaćirbegoviću, američka vlada ipak je pristala da privremeno izmjeni striktne ograničenja u njegovom kretanju i dopusti mu da otputuje u Hag kao jedan od ključnih svjedoka u predmetu Perišić. Prema tim izvorima, Šaćirbegovićevo svjedočenje tužilaštvo je pripremalo više od godinu dana, s obzirom da se radi o čovjeku koji posjeduje dosta dokaza i znanja o umiješanosti zvaničnog Beograda u zločine u BiH, a posebno srebrenički masakr u julu 1995. godine. Šaćirbegović bi tokom svjedočenja mogao iznijeti i čvrste argumente o postojanju dogovora Holbrooke-Karadžić o tome da današnji haški pritvorenik neće biti proganjan ako odustane od vlasti u Republici Srpskoj.

Muhamed Šaćirbegović se inače već šest godina nalazi u procesu ekstradicije iz SAD-a u BiH zbog navodne pronevjere budžetskog novca, te je nakon boravka u pritvoru, uz kauciju i ograničenja u kretanju, pušten na slobodu. Iako ga država BiH sumnjiči za pronevjeru, već godinama Tužilaštvo BiH protiv njega nije podiglo nikakvu optužnicu. Vijeće ministara BiH odobrilo je njegovo putovanje u Hag, a nakon što su to zahtijevale vlasti savezne države New York u kojoj je Šaćirbegovićevo prebivalište.

Muhamed Šaćirbegović svjedočiće tokom cijele ove sedmice, počevši od danas u 14 sati i 15 minuta, a svjedočenje se može pratiti direktno putem web stranice tribunala www.icty.org.