Intervju
0

Muhamed Šaćirbegović: 5 godina bez optužnice

Sarajevo-x.com
U drugom intervjuu za Sarajevo-x.com, Muhamed Šaćirbegović, bivši ministar vanjskih poslova i ambasador BiH pri UN, govori o poznatom slučaju navodnog nestanka više od dva miliona dolara sa računa Misije BiH pri UN. Istraga traje već pet godina a prema Šaćirbegoviću, Sud BiH odbija da ga sasluša, za što nam predočava do sada neobjavljene dokumente. On optužuje američku ambasadu u Sarajevu i one koji su predali 'Alžirsku grupu' Americi, da rade i na njegovom slučaju.

Razgovarao: Asim Bešlija

Gdine Šaćirbegoviću, 2003.godine bili ste optuženi, a potom uhapšeni zbog navodne odgovornosti za nestanak preko dva miliona dolara iz bh. državnog budžeta. Proveli ste neko vrijeme pritvoreni, onda ste oslobođeni i sada se čini da se ništa ne dešava. Možete li nam dati neke svježije informacije u vezi sa Vašim slučajem?

Nažalost, ako se previše branite, možete dati kredibilitet neosnovanim navodima i biti projicirani kao neko ko ima nešto da sakrije. Evidentno je da je bilo dosta pogrešnih informacija, uključujući formulaciju vašeg pitanja, u pogledu ove materije.

Jednostavno rečeno, ako ima nešto vezano za ove navode, onda se to treba riješiti na sudu. Oni izbjegavaju rješenje na sudu. Iz dokumenata koje ću vam predočiti možete pročitati da sam pokušavao od suda BiH dobiti da me sasluša, više od 5 godina, ili da me optuži ili da završi svaku istragu. Sud BiH je presudio da se ne mogu obratiti ili izazivati ovaj proces, jer je to tek istraga i to preliminarna, vjerovatno neformalna od strane ureda tužioca BiH. Postoji nešto nekonzistentno sa osnovnim procesom i legalnošću da budem zadržan u zatvoru, s jedne strane, i time da vam se kaže da ne možete izazivati taj proces jer je u preliminarnoj fazi, s druge strane. Hitno sam uputio molbu Ustavnom sudu BiH u junu 2006., prije više od dvije godine, da tražim oslobađanje i/ili zaključivanje ovog procesa. Nakon dvije godine sam dobio odgovor da moram moju molbu prevesti na jedan od tri jezika u BiH. (Čudno je da sudskom registratu treba preko dvije godine da odgovori na moju molbu koja je bila hitna. I dalje, molba koju sam podnio je bila na web site-u Ustavnog suda, a formulari su svakako na engleskom jeziku).

Pročitajte pismo Ustavnom sudu BiH.....

Zbog svega ovoga, možete izvući vlastite zaključke. Međutim, očito je da su moja zakonska prava još više uskraćena i dopušteno je da moja reputacija i dalje pati. Način na koji vi postavljate vaše pitanje također pravi neke netačne pretpostavke. Iskreno, zbog toga sam odlučio da budem mnogo otvoreniji vezano za ovaj proces. Kao advokat, znam da ove stvari moraju biti rađene sa određenom povjerljivošću i diskrecijom, ali je ovo iskorišteno da se podrije moj lični kredibilitet. Generalno govoreći, tužioci i sudovi ne vole suočavanje na ovaj javni način, i oni će često biti izloženi u negativnom svjetlu prema onima koji ih izazivaju. Iskreno, imam jako malo povjerenja u dobru volju ili objektivnost onih kojih se ovo tiče, te niti očekujem ili tražim milost. I da budem jasan: nisam optužen ni za kakav kriminal, uprkos činjenici da sam se učinio dostupnim za ispitivanje u pogledu ove materije, tužilac BiH nikad nije prihvatio naše ponude za ispitivanje i da pomakne 'istragu' ka nekoj vrsti zaključka. Uhapšen sam iako smo ja i moji advokati informirali State Department i bosanske vlasti da ću biti dostupan za ispitivanje.

Opet, zašto sam uhapšen i držan godinu i po bez optužnice i u pogledu moje volje da odgovoram na pitanja, možete izvući vlastite zaključke. Kako god, evidentno je čak i iz vašeg pitanja da je mnogo dezinformacija prošireno što nanosi štetu bilo kakvom očekivanju ispravnosti kao i mojoj reputaciji.

Najveći problem, iz perspektive bosanske javnosti je bilo pitanje Vašeg izručenja vlastima BiH. Nikada se nije desilo. Kako to, kada znamo da je to država BiH toliko željela?

Ne samo da sam nudio nego sam i tražio da se pojavim pred Sudom BiH da bi se zaključila ova istraga. (Pročitajte apelaciju Ustavnom sudu) Nema razloga za ekstradicijski proces ako su sudovi u BiH u poziciji da definiraju i saslušaju ovu materiju. Na moje zahtjeve da se pojavim, nikad nije bilo odgovoreno. Oni nastavljaju da mijenjaju pravila, čak u kontradikciji sa osnovnim normama legalnosti i odgovarajućim procesom u ovoj stvari, vjerovatno da bi izbjegli zaključak koji bi politički i lično bio problematičan nekima. Kada bih bio isporučen i doveden nazad u BiH sa lancima na rukama značilo bi dozvoliti im da me prikažu kako oni žele, i to ovdje nije potrebno jer sam pravno pozvan na ispitivanje, i već sam ponudio da pomognem u zaključenju procesa, u BiH ili na nekom drugom mjestu.

Prema medijskim izvještajima, bili ste protiv Vašeg izručenja BiH. Možete li nam objasniti zašto?

Naravno da sam protiv toga da me se BiH izruči sa lancima na rukama. Ko ne bi bio, posebno u mojoj situaciji gdje sam već ponudio da odgovorim na pitanja kako bi se riješila istraga. Ovaj proces ekstradicije je u suprotnosti i sa američkim i zakonima BiH, trebali bi ste o tome porazgovarati sa bosanskim pravnim ekspertima. I bez obzira na moju spremnost da se dobrovoljno pojavim pred sudovima u BiH, svakako da ću se suprotstaviti bilo kojem pokušaju da budem izručen takvom sudu sa lisicama. Ovaj ekstradicijski proces je legalno pun nedostataka i čini se da je usmjeren da ispuni neki drugi plan na moj račun.

Također, kao Amerikanac, namjeravam da se suprotstavim onima u Americi koji su iza ovog procesa. Fundamentalno, to je u suprotnosti sa američkim ustavnim principima kao i onim u BiH i Evropi. Namjeravam ih otkriti mojim suprotstavljanjem. Ovo je vjerovatno jedinstven slučaj, moja situacija pod međunaordnim zakonima, ali ilegalnost od strane američkih i bosanskih vlasti nije unikatna ovih dana. I budite sigurni da oni koji su iza predaje, ilegalne ekstradicije šestorice Alžiraca iz Bosne u Guantanamo, također su uključeni u ovaj slučaj. Kako god, kao i u slučaju 'šestorke', neko će se vjerovatnije suprotstaviti ovoj funadamentalnoj zloupotrebi vlasti u Americi nego u BiH. Oni koji su odgovorni za ilegalnu ekstradiciju, predaju 'šestorke' još uvijek nisu odgovarali, i ono što strani zvaničnici i njihovi patnici izbjegnu u BiH, oni će, uključujući američku ambasadu, teže izbjeći da odgovaraju unutar Amerike. Šta god neki bh. građanin može misliti o 'šestorki' na ličnom ili ideološkom nivou, oni bi trebali biti zabrinuti zbog zloupotrebe vlasti od strane američkih i bosanskih zvaničnika i povjerenja uloženog tamo.

Bh. tužilac zadužen za moj slučaj je gospodin koji se zove Drew Engle, američki državljanin, postavljen i plaćen od strane američkog State Departmenta. Moć koju je on pokušao vježbati u BiH, njome ne bi mogao mahati u Americi. Ja ću se suprotstaviti njegovom autoritetu, kao i bilo kojoj istrazi bilo u Americi ili BiH. Također, određeni zvaničnik američke ambasade u Sarajevu je pripremio zahtjev za moju ekstradiciju i cijelo je vrijeme pokušavao da je pokrene, čak iako ne postoje neophodni uslovi. (Naravno, to je ista američka ambasada koja bi tražila da se zaštite prava njenog građanina, kao što sam ja, pri bilo kojem suđenju u BiH). Američki zvaničnici iza ovog procesa su također pogrešno predstavili američkim sudovima i činjenična i pravna pitanja. Pojedini američki zvaničnici stoje iza cijele stvari, i nije samo moja sudbina u pitanju nego i njihova, i ne mogu da dopuste da se skinu sa moga grla, ali ni ja neću popustiti njih.

Za njih je to vjerovatno čudno osjećanje. Oni imaju svu moć vlasti. Oni mogu diktirati bh.zvaničnicima koji su sada samo pijuni u ovoj igri između jednog američkog državljanina i njegove američke vlade. Oni mogu kontrolirati medije. Ali ja sam već bio bačen u zatvor a oni nisu. Mora da ih plaši to što ne znaju za iskustvo za koje ja znam, čak iako vjeruju da su vrlo sigurni i daleko od toga da mogu odgovarati. Mora da ih vrlo frustrira to što me ne mogu zastrašiti.

Svih ovih pet godina, od početka 'slučaja Šaćirbegović', jeste li ikada bili suočeni sa bilo kakvim dokazima u vezi sa gubitkom dva miliona dolara iz budžeta, bilo od američkih ili bosanskih vlasti?

Takozvani dokazi su kontradiktorni i barem u jednom dijelu zasnovani na, da citiram, 'anonimnom izvoru'. Također, navodi govore da je 1,8 miliona dolara od ova 2 miliona porijeklom iz Saudijske Arabije. Kako god, kako sam istakao prije, nikakav novac nije primljen iz Saudijske Arabije, i svakako nikakav dokaz o tome ne postoji niti može postojati. Oni nastavljaju mijenjati i navode i činjenice. Oni žele da dokažem moju nevinost prema bilo kojem navodu koji oni predstavljaju kao činjenicu, čak i kada nije potkrijepljena dokazima. Već je problem dokazati nečiju nevinost pod bilo kojim okolnostima, jer je obaveza optužbe da dokaže krivicu.

Ako postoje ikakve diskrepancije, ja nemam problem da ih adresiram. Oni su čak počeli pričati i o većim sumama kao vrsti predrasude prema meni. Dio njihove strategije je, kao što je često slučaj kod američkih tužilaca, da toliko toga nabacaju na vas, da vas primoraju da napravite neki dogovor. Ovo je već pokušano u nekim slučajevima u BiH.

Ja zasigurno nemam kriminalne odgovornosti i nemam namjeru da im dopustim da me smjeste u takvu pravnu poziciju da pravim neki 'dogovor' tako da oni mogu opravdati ovaj dugi i proces pun nedostataka.

Da li biste, dakle, bili spremni doći u Sarajevo i dati izjavu o ovom slučaju?

Ovo je dio odgovora gore. Ja sam tražio od sudova da pomognu pri zaključivanju ove istrage kao i pri pojavljivanju u BiH da bi se obratio ovom procesu. Ovo nije laka odluka za mene jer imam dobar razlog da vjerujem da će pokušati da produže ovaj 'istražni' proces da bi me zadržali u pritvoru, i da pod pritiskom dobiju neku vrstu priznanja od mene. Moj život je u Americi, moja porodica, i profesija. Oni su ovo pretvorili u igru, i ja nemam namjeru samo igrati prema pravilima koja su oni izmislili za sada.

Također, nemam sumnje da kada su me uhapsili i tražili da me izruče u Sarajevo sa lisicama i u zatvor, da je to bio atak na moj kredibilitet kao i način da me se zakopa neograničeno u zatvoru gdje bih mogao biti ubijen. Smrt nije tako strašna za mene. Mnogi od nas su se suočili s njom u posljednje dvije dekade, ali nemam namjeru ići tiho poput krave na klanje.

Opet, postoje zakonitost i istina. Istinu većina ljudi ne prepoznaje bez njihovih naočala koje bi je okrenule ka njihovim preferencijama, ali pravila, zakonitost određuju čija istina prevaguje na sudu, kao i politika. Nemam namjeru da im dozvolim da promijene pravila, kao što žele, da bi omogućili svoju istinu.

Kakvo je Vaše objašnjenje za čitavu situaciju, šta je pozadina i imate li bilo kakvu kredibilnu informaciju ili dokaz da je ovo više od priče o finansijskoj prevari, nešto što se proteže do više političke razine?

Šta vi mislite? Neki su pokušavali da sugeriraju da su moji napori da rasvjetlim neka pitanja koja su relevantna za BiH i pravdu, motivirani navodima usmjerenim na mene. Neki su pitali zašto nisam progovorio ranije. Vjerovatno većina nije ni slušala jer je bilo ili neprigodno ili bi značilo suprotstavljanje vlastima.

Moji napori da se to iskaže su trajali više od jedne dekade, počevši sa 1996. godinom dok sam još bio u bh. diplomatiji. U proljeće 1996. godine, na primjer, dao sam opširan intervju za najgledaniji američki program 'Charlie Rose', gdje sam već izražavao svoje sumnje u pogledu Holbrukovog i Bildtovog upravljanja implementacijom Dejtona. http://www.charlierose.com/shows/1996/05/09/1/an-interview-with-muhamed-sacirbey

Počevši već sa 1998. godinom, čak i kada u Sarajevu niko nije želio da izrekne riječ, mi smo vodili inicijativu unutar Ujedinjenih naroda za istragom u pogledu Srebrenice. http://www.europeancourier.org/95.htmand http://www.europeancourier.org/96.htm

Možete izvući vlastite zaključke bez bilo kakve dalje sugestije meni. Ja sam upozoren da će mi se ovo desiti. Kriv sam vjerovatno zbog previše uvjerenja da se ovo neće desiti. Čak je i sudija u Americi, kada je pregledao moj slučaj, pitao zašto se američka administracija toliko usmjerila na mene, istražujući ovu materiju. Bez obzira, pitanja povezana sa izdajama i dilovima bi trebala biti promatrana neovisno od bilo kakvih procesa ili dezinformacija koje su usmjerene na mene. Istina za svakoga stoji sama, čak i kada se pokušava sugerirati drugačije. Vjerovatno, bilo bi mi lako da budem razočaran u Bosance. Mnogi od nas, čini se, još uvijek kupujemo istinu na osnovi toga ko je jači nego na osnovi objektivne procjene činjenica. To je vjerovatno jer se BiH još uvijek ne ponaša kao nezavisna država , nego se povija zahtjevima vanjskih sila i birokratama koji guraju svoje velike nacionalne i sićušne lične agende u BiH.

I na ovoj tački bi se trebalo zapitati kako to da gdin Drew Engle može pisati u ime Bosne i Hercegovine u odgovoru na zahtjev ICTY-a da se ja pojavim kao potencijalni svjedok u slučaju generala Momčila Perišića, među potencijalno drugim svjedocima. BiH ima apsolutno obavezu da dozvoli moje pojavljivanje, ali je na ovoj instanci ova obaveza prekršena od strane tužioca kojeg je postavio i plaća State Department. Zahtjev nije ni bio upućen gdinu Engleu nego političkim vlastima BiH. Gdine Engle je iskoristio priliku da preduhitri bh. političke predstavnike, u suprotnosti sa rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a, kao i ustavnim i zakonskim normama BiH. (Ovdje pročitajte zahtjev ICTY-a i odgovor tužioca Englea…)

Kakva je racionalizacija za ovu zloupotrebu položaja? Ako sam tako neiskrena osoba, zašto se neki boje moga svjedočenja?

Možete li opisati kako se sve što vas je snašlo u posljednjih pet godina odrazilo na Vašu profesionalnu i socijalnu situaciju?

Hvala vam za ovo pitanje ali to nije nešto što bi bilo od velike brige za većinu bh. građana. Mnogi su patili mnogo veće horore i nepravde. Osjećam se neudobno da govorim o mojim mukama. Imao sam svoj dio dobre sreće, kao privatna i javna osoba. Mnogi Bosanci i Hercegovci su patili neobjašnjive horore. Mnogi su umrli ne znajući zašto. Bog i sreća su mnogo više fer prema meni. U najmanju ruku ja imam dobro razumijevanje zašto se ovo događa meni, i imam volje da uzvratim. Kada sam bio unutar zatvora, vidio sam mnogo nepravde, u vremenima kada se ljudska okrutnost prikazuje kao pravda. Bačen sam u zatvor u kojem su većina pritvorenih ubice ili uključeni u organizirani kriminal. Pretpostavljeno najopasniji, osumnjičeni za terorizam, su držani u izolaciji sa mnom tokom jednog vremena, nikada ne vidjevši dan ili svoje voljene. Bez sumnje, svi su bili krivi za nešto, ako ne za neki kriminal za koji se mislilo da su odgovorni i zbog toga pritvoreni.

Za neke od zatvorenika ovo je bila kazna, ali za mnoge koji čak nisu bili ni na suđenju, ovo je bila metodologija da ih se slomi. Za nas koji smo ovo prepoznali, zatvor je postao druga bitka da ostanemo odlučni unutar nas samih kao i prema onima koji su nastojali da nas slome. Kada sam napustio zatvor uz kauciju, osjetio sam simpatiju za mnoge koji su ostali, iako sam dijelio malo toga s njima. Unutar zatvora, vodio sam tajni dnevnik mojih dana i događaja. Objaviću ga jednog dana. Još jedna uvreda protiv sistema, ali onda mislim da već imam dosta motivacije kada se radi o meni. Malo više ne pravi razliku.

Očito nije lako opirati se mašini koja je posvećena tome da uništi tebe i tvoju reputaciju. Bio sam bogat, ali sada nisam. Bilo je moguće da dobijem bilo kakav profesionalni zadatak, ali ljudi sada više oklijevaju. Ne živim bogato, ali i nisam nikada. Imao sam prijatelje, ili barem ljude koji su poštovali moju riječ bez pitanja, i još uvijek imam većinu iz prošlosti i mnogo novih.

Nakon Vašeg izlaska iz zatvora, čime ste okupirani i imate li ikakvih restrikcija u svakodnevnom životu?

Da, još uvijek imam restrikcija i ne mogu putovati slobodno. Međutim, imam nekoliko konsultantskih poslova, uključujući dvije medijske kompanije kao i dvije banke, finansijske institucije. To omogućava neke prihode.

Kako god, posao i novac su samo dio moje preokupacije. Ja sam član odbora u nekoliko fondacija, uključujući i jednu koja dovodi djecu koja su zadobila rane ili fizičke gubitke u ratu ili prirodnim katastrofama. Djeca koja dolaze sada su iz Iraka, Afrike, Indonezije, Nepala. Prvenstveno većina ih je bila iz BiH, i prije svega nekoliko dana troje njih se vratilo u BiH po zadnji put. Ovo su bile djevojčice koje su tražile pomoć zbog izgubljenih udova. Oni su nastavili da dolaze i dolaze tokom posljednje dekade ili više, a sada su mlade žene sa fizičkom i intelektualnom i duhovnom ljepotom u potpunost osnažene da pomognu bh. društvu, radije nego da to bude obrnuto. Pomogli smo oko 80 djece do sada da ponovo vrate svoje živote.

Kao što ste mogli primjetiti, radim dosta medijskih intervjua i pisanja. Zahvalno je da iranska TV i Al-Jazeera, kao i najveće američke jevrejske novine imaju interesa za moj doprinos. The European Courier je mjesto gdje regularnije objavljujem moje kolumne. Također sam savjetnik za nekoliko drugih institucija, od Tursko-američke poslovne grupe do bh. dijaspore. Konačno, uključen sam u nekoliko drugih kreativnih projekata. Politika je postala previše retorična i bez sadržaja. Podijeljene vrijednosti koje će biti osnova za pluralizam, koegzistenciju, više slobodnih društava i progres, mogu biti više postignute kroz umjetnost, film, muziku i književnost.

Kako vidite krajnji rezultat ovog već predugog procesa, i šta biste željeli vidjeti na kraju?

Zadovoljenje je u načinu na koji mi upravljamo borbom, naporom, a ne neophodno u ishodu.