Odluka Predsjedništva BiH
2k

Muhamed Jusić izabran za novog ambasadora BiH u Saudijskoj Arabiji

D. Be.
Muhamed Jusić
Muhamed Jusić
Predsjedništvo BiH izabralo je danas Muhameda Jusića za budućeg ambasadora BiH u Saudijskoj Arabiji, saznaje Klix.ba.

Time je iz utrke otpao načelnik Općine Ilidža Senaid Memić koji je također imao ličnu želju da zaplovi diplomatskim vodama, a za šta je imao i određenu podršku rukovodstva SDA.

Iz izvora u Ministarstvu vanjskih poslova BiH saznajemo da je na današnjoj 12. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH Muhamed Jusić odabran za budućeg ambasadora u Saudijskoj Arabiji.

Muhamed Jusić je islamski teolog i arabist, analitičar dešavanja na Bliskom istoku i Balkanu. Autor je nekoliko knjiga i studija o arapskom svijetu i islamu, a radi i kao kolumnista u nekoliko bh. medija.

Kako saznajemo njegovom imenovanju se protivio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, no odluka je ipak donesena.

Prema proceduri imenovanja ambasadora, nakon što Predsjedništvo BiH donese odluku o imenovanju osobe na funkciju ambasadora BiH, ta se odluka skupa sa biografijom imenovane osobe dostavlja Ministarstvu vanjskih BiH koje zemlji prijema potom upućuje zahtjev za agreman.

Da bi osoba stupila na funkciju ambasadora potrebno je da zemlja prijema odgovori pozitivno na agreman, a rok za odgovor je dva mjeseca. Ukoliko se ne odgovori u roku dva mjeseca to se smatra kao "prećutni odgovor" odnosno odbijanje.