{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Muhamed Ibrahimović: Male su šanse za aktiviranje MAP-a

A
11.9.2012. u 16:17
0
5
Muhamed Ibrahimović: Male su šanse za aktiviranje MAP-a
0
Muhamed Ibrahimović: Male su šanse za aktiviranje MAP-a
Muhamed Ibrahimović
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Muhamed Ibrahimović izjavio je za agenciju Anadolija (AA) kako su male šanse da BiH tokom ovog mjeseca dobije zeleno svjetlo za aktiviranje Akcionog plana za članstvo (MAP), što predstavlja prvi korak ka punopravnom članstvu u Sjevernoatlantskom savezu.
Moguće aktiviranje Akcionog plana za članstvo (MAP) u septembru najavljeno je poslije Samita NATO-a u Chicaguu maju ove godine.

Govoreći o mogućem aktiviranju MAP-a Ibrahimović tvrdi "da se čuda dešavaju, ali rijetko".

"Očekivali smo da je septembar mogući datum kada bi se definitivno aktivirao MAP, a nakon tražene uknjižbe vojne imovine, jer nacionalni godišnji planovi počinju u mjesecu septembru. Međutim, političke turbulencije koje su zahvatile BiH tokom ljeta usporile su taj proces. Sve je manje onih koji su govorili o evroatlanskim integracijama. Sve je vrlo neizvjesno u pogledu MAP-a. Na nivou NATO-a postoji veliki nivo saglasnoti i pozitivnog opredjeljenja da se BiH pomogne, da se "poguramo". Ali, postoje i pravila igre, to jeste da se riješe neki uvjeti prije aktiviranja MAP-a", izjavio je Ibrahimović za agenciju Anadolija.

Nadalje, Ibrahimović je podsjetio da postoje neke važne pretpostavke za aktiviranje MAP-a, ali da one nisu izvršene.

" Mi do danas nismo uspjeli taj dio regulirati. Kada o tome govorimo baziramo se na pitanje vojne imovine. Perspektivna vojna imovina se mora uknjižiti na državu, odnosno dati na korištenje Ministarstvu odbrane BiH i Oružanim snagama BiH (OSBiH). Mi smo u proteklom periodu intenzivno radili na tim pretpostavkama, definirali smo odluku o perspektivnoj vojnoj imovini koja je neophodna za potrebe Ministarstva odbrane BiH i OSBiH, te kao takvu pripremili za eventualno knjiženje. Shodno dogovorima šest lidera u Banjoj Luci od 9. marta pripremili smo i određene sporazume i odluku koja je trebala da tretira pitanje vojne imovine. Proslijedili smo ju Vijeću ministara BiH. Ona je tamo ostala. Mi nemamo mogućnosti da se tu aktiviramo", istakao je Ibrahimović.

Samit NATO-a u Chicaguu maju završio se s tezom da je ovo zadnji Samit koji nije Samit proširenja, što se smatralo porukom BiH da ima budućnost u Sjevernoatlantskom savezu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: