Vjernici na umri
610

Muhamed Alu Šejh: Poseban ramazanski smiraj u Meki i Medini

FENA
U Meki i Medini je poseban duhovni smiraj tokom ramazana, iako i tada ima veliki broj vjernika koji su doputovali da obave umru, kaže direktor Kulturnog centra "Kralj Fahd" u BiH doc.dr. Muhamed Alu Šejh u razgovoru za Fenu o posebnosti mjeseca posta u najsvetijim islamskim mjestima.

"To je poseban mjesec za sve muslimane svijeta. U Saudijskoj Arabiji se obavljaju velike pripreme za ramazan, škole prestaju s radom. Društveni život se mijenja, ljudi se međusobno više posjećuju, organiziraju se zajednički iftari, jelovnik je tokom ramazana bogatiji, raznovrsniji", kaže Alu Šejh.

Naglašava da se manifestiraju posebna empatija i milosrđe prema drugima, naročito prema siromašnim. Daje se sadaka, pomažu se stanovnici koji su slabijeg materijalnog stanja.

"Posebno su značajne duhovne pripreme za ramazanski post, dnevne namaze, teravih namaz i noćni namazi. Dakle taj vjerski, duhovni sadržaj kod stanovnika Saudijske Arabije tokom ramazana je bogatiji, veći, i to je veliki vjerski preporod kod većine stanovnika", naglašava sagovornik.

Na pitanje da li živjeti u Meki i Medini, na iskonskom području islama, znači biti počastvovan, imati privilegiju, odgovara kako ta posebna duhovna atmosfera stvara i posebno lijep osjećaj zbog čega je lijepo živjeti u tim gradovima.

Jer u Meku i Medinu se dolazi zbog suštine islama, muslimanskog praiskona i bitisanja.

Iako u Meki i Medini, i u vrijeme kad nije hadž, ima veliki broj vjernika koji obavljaju umru, dolazak višemilionskog broja hadžija u svetim islamskim mjestima zahtijeva bitne izmjene u režimu života i rada, radnom vremenu stanovnika Meke i Medine.

"Meka ima oko 1,3 miliona stanovnika, Medina oko jedan milion stanovnika. Tri sedmice prije početka hadža mijenja se režim života, radnog vremena. Sve škole se zatvaraju, i neke druge institucije prestaju s radom, kako bi se ustupio što veći prostor za hodočasnike. Praktično cijeli mjesec je izmijenjen način života i rada u Meki i Medini", pojašnjava direktor Kulturnog centra "Kralj Fahd" u Sarajevu.

Posebno je ta promjena izražena u Meki, koja je zbog kotlinske konfiguracije terena, slično Sarajevu, gusto naseljena.

"Kod stanovnika je praksa da se pripremaju da što više pomognu hadžijama, na dobrovoljnoj osnovi da npr. invalidnim osobama koje su u kolicima pomognu, neki donose i dijele besplatno zemzem vodu, vrše usluge prijevoza, ustupaju mjesta za boravak hadžija. Dakle svi se mobiliziraju tokom hadža, to je tradicionalno praksa da se svi stavljaju na uslugu hadžijama", kaže sagovornik.

Na kraju ramazanskog razgovora direktor Kulturnog centra "Kralj Fahd" u Sarajevu doc.dr. Muhamed Alu Šejh kaže kako svi narodi BiH, svi građani bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost imaju uvijek prijatelja u Saudijskoj Arabiji, u njenom narodu, vladi Saudijske Arabije na čelu s kraljem Salmanom te da Saudijci osjećaju ponos i zadovoljstvo zbog čvrstih veza i dobrih odnosa sa BiH.