Nakon trovanja stoke
19

Muftija Pitić posjetio porodicu Herceglija u Rogatici: Ovo nije incident, ugrožena je cijela porodica

Piše: E. A.
Brojne su reakcije i osude nakon izvršenog napada na imovinu i upućenih prijetnji povratničkoj porodici u selu Bejlogorci kod Rogatice. Nedžada Hercegliju i njegovu porodicu danas je obišao i muftija goraždanski Remzija efendija Pitić.

"S obzirom da se radi o povratničkoj porodici koja živi od svog rada to je atak na njihov život odnosno mogućnost da žive od svog rada i na svojoj zemlji. Ovo je čestita i vrijedna porodica koja hoće da živi od svog rada i kada im se onemogući da to čine, onda im se onemogući da žive uopće. Ovo nije nikakav incident koji se dogodio jer su se komšije zavadile, ovo je čin ugrožavanja života cijele jedne povratničke porodice, ovo je proces koji se dugo događa bez adekvatne satisfakcije od strane pravosudnih institucija. Imali smo puno napada na povratnike i ubistava i koliko znam niti jedan od tih slučajeva nije adekvatno procesuiran", izjavio je za Klix.ba Remzija efendija Pitić, goraždanski muftija.

Prema njegovim riječima, Islamska zajednica prati cijeli događaj te će i porodici nastaviti davati podršku u kapacitetima u kojima je to moguće.

"Policija je profesionalno uradila svoj posao, prema onim podacima koje mi imamo, također očekujemo i od drugih institucija koje su uključene da će to učiniti i nadamo se da će nastupiti profesionalno kako bi se proveli zakoni koje država nalaže", ističe Pitić.

On dodaje da je materijalna šteta nadoknadiva no da su posljedice i traume ovakvih napada nešto potpuno drugo. Goraždansko muftijstvo obezbjedilo je adekvatnu pomoć no muftija Pitić ističe da je ovoj porodici potrebna i druga vrsta podrške, da se osjećaju sigurni svoji na svome.

"Materijalna šteta koja im se desila je lahko nadoknadiva i to nije suština problema. Kupit ćemo mi deset krava ako treba, ali trauma koju neko proživljava, pogotovo djeca, supruga i drugi članovi porodice, mi tu ne možemo sami puno učiniti, moramo svi zajedno. Nedžad i njegova porodica mogu računati na nas i bit ćemo uvijek uz njih", ističe muftija Pitić.

Dodaje da bošnjački povratnici neće podleći bilo kakvim pritiscima prijetnji i provokacija, te da će ostati dostojanstveni.

U selu Bjelogorci, tri do četiri kilometra od Rogatice žive ukupno tri porodice.