Poruka na Dan džamija
12

Muftija Pitić: Niko nije spreman rušenje vjerskih objekata nazvati ratnim zločinom

E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, poslao je važnu poruku povodom obilježavanja Dana džamija, rekavši da je rušenje vjerskih objekata zločin, ali da živimo u društvu koje se nije spremno suočiti s tom činjenicom.

"Pravosudne institucije BiH još nisu spremne ni u jednom slučaju rušenje vjerskih objekata prepoznti kao ratni zločin i sastavni dio ataka na drugog i drugačijeg. Mi ovih dana imamo imamo nažalost vjerovatno blokiranje računa Medžlisa IZ Ustikolina zato što je izgubio tužbu zbog zastare predmeta rušenja Turhan –begove džamije", kazao je efendija Pitić.

Podsjetio je na činjenicu da niti jedno rušenje 16 banjalučkih džamija, džamije u Ustikolini ili 12 džamija u Foči nije dobilo dobilo epilog na sudu kakav je trebao biti.

"Mi smo naše naše porušene objekte na prostoru Rudom završili, u Rogatici nam je ostala još Arnaudija džamija, u Čajniču privodimo kraju radove na obnovi džamije Sinan-paše Boljanića, ostala nam je džamija u Bezujnu i nju ćemo vjerovatno krenuti raditi ove godine" , istakao je efendija Pitić.

Prvi put ove godine obavljen je i namaz u džamiji na Civilinu u Općini Foča u FBiH

"To je džamija koja 80 godina čeka da je neko podigne, džamija u kojoj su činjeni strašni zločini prije 80 godina. Raduje nas da ćemo prvi Bajram nakon agresije na BiH klanjati u džamiji u Orahovcima u Višegradu gdje ću lično biti tamo da se na svoj način zahvalim ljudima koji su bili veliki zaljubljenici u taj posao. Već nekoliko mjeseci oni svakog vikenda organiziraju akcije, okupe se, rade koliko mogu, znaju i umiju, i hvala dragom Bogu, i njeni radovi su pri kraju", dodao je.

U Višegradu na kraj obnove čeka i džamija u Žlijebu.

"Najkasnije naredne godine ćemo proklanjati i tu džamiju. Foča nam ostaje za kraj jer je to najviše, puno i u finansijskom i organizacijskom smislu, podizanje svega onoga što je srušeno 1992.godine. Dakle, lahko je izgraditi objekte jer IZ ima svoje kapacitete, ambijent, ljude, svoje džematlije i prijatelje koji se uključe i pomognu da se to izgradi. Međutim, sa ovakvim ambijentom, društvom koje nije spremno da kaže da je zločin zločin i da je rušenje svakog objekta zločin ne mislim da možemo samo gradnjom objekata postići neke dugoročne ozbiljne ciljeve", zaključuje Remzija efendija Pitić, goraždanski muftija.