Protesti u Mostaru
65

Muftija Dedović: Nismo protiv HNK-a ni protiv hrvatskih obilježja, ali mora se i nas uvažiti

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Protesti uz mirnu šetnju protiv izgradnje zgrade Hrvatskog narodnog kazališta Mostar u centralnoj gradskoj zoni održana je danas u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Mostar uz poruku: "Nećemo odustati".

Uprkos nesnosnoj vrućini građani su šetnjom uz transparente od Trgu Musala do gradilišta iskazali svoje nezadovoljstvo, a muftija mostarski Salem ef. Dedović je zahvalivši okupljenim naglasio kako je ovo treći protest koji su organizovali i da će izaći na ulice 33, te 133 puta ako to bude trebalo, jer je to njihovo demokratsko pravo iskazivanja neslaganja.

"Mi smo za civilizirani, napredni, sređeni i uređeni Mostar u kojem je komotno svima. Ovi naše okupljanje i ovi naši protesti ne žele nikakvu destabilizaciju grada Mostara.Nama je u interesu da Mostar raste i da se razvija, da se u njemu stvara građanska međunacionalna i međuljudska kohezija i povjerenje", kazao je mostarski Muftija.

Ali, kako je naglasio, "da bi to teklo svojim putem i išlo naprijed, onda se moraju uvažavati prava svih naroda, svih građana, svih konfesija", te da proteste smatra obvezom.

"Mi nismo protiv Hrvatskog narodnog kazališta kao takvog, ni protiv hrvatske kulture ni protiv posebnih obilježja hrvatskog naroda u ovome gradu.Ali jesmo za to da se uvažava i nas. Ovaj objekat gradi se nelegalno, mimo propisa i mimo dozvola. Kako mogu jedni, a ne mogu drugi? Ako je ovo gradsko i građevinsko zemljište, pod kojim uslovima je jednima dozvoljena gradnja, a drugima uskraćena. Kako je to moguće, ako je gradsko građevinsko zemljište? Moguće je samo zato što su mutnim radnjama i nelegalnim aktivnostima kroz sistem grada omogućene nevalidne dozvole. Imamo pravo ukazati na to i želimo da pozovemo sve nadležne organe da urade svoj dio posla i da se ovo dovede na čistac", rekao je muftija mostarski.

Naglasio je kako je to nužno da ne bi osjećali diskriminaciju i podređen položaj, te da neće odustati od projekta izgradnje Islamskog centra na lokalitetu Lakišića harema.

"Neće centar naše duhovnosti i kulture koja se temelji na dobrome duhu, vjeri i povjerenju među ljudima, smetati ovome zdanju, ali ne može ovo ovako dalje na ovakav način da prolazi a da se nas stavlja u drugorazredni položaj i drugorazrednu ulogu", naglasio je Ističe da ne želi nikome nanijeti bilo kavu zlobu, niti povrijediti bilo kome njegovo pravo, ali da to treba razumjeti politika koja, "želi ostaviti Mostar da bude podijeljen".

"Naša je ideja ovdje da imamo jedinstveni, cjeloviti i integrirani Mostar. Ovo je ideja pluralizam, nije nikakvog zatvaranja i getoizacije, takvu smo je predstavili i predočili ovdje u Mostaru i čitavom civiliziranom svijetu. Hoćemo samo na takav način da nas se uvaži kao građane koji insistiraju na jednakopravnom pristupu u odlučivanju. Naši protesti se nastavljaju sve dok nas se ne uvaži i dok ne budemo sudionici u razgovoru s gradonačelnikom za stolom. Ovdje smo na ulici i ovo je diskriminacija", zaključio je muftija Dedović.

Podsjetimo da je gradonačelnik Mostara Mario Kordić ranije izjavio kako se oko ovoga pitanje nepotrebno podižu tenzije u Mostaru i da nema ništa sporno oko gradnje zgrade HNK Mostar.