BiH
0

Muftija Čamdžić pozvao vlasti RS-a da vrate zgradu banjalučke medrese

FENA
Muftija banjalučki Edhem Čamdžić
Muftija banjalučki Edhem Čamdžić
Muftija banjalučki Edhem Čamdžić ponovo je danas pozvao vlasti Republike Srpske da banjalučkom muftijstvu vrate zgradu u kojoj je bila Medresa kako bi se u taj prostor premjestila i najstarija biblioteka u tom gradu, te realizirala inicijativa o otvaranju bošnjačkog školskog centra.

Efendija Čamdžić je ovaj zahtjev ponovio ministru prosvjete i kulture RS-a Antonu Kasipoviću koji je danas uime svog resora poklonio nekoliko knjiga za Ferhat-pašinu biblioteku, smještenu u zgradi banjalučkog muftijstva.

Čamdžić je podsjetio da je još prilikom prošlogodišnjeg sastanka delegacije Islamske zajednice s tadašnjim premijerom Miloradom Dodikom iz Vlade RS-a dato obećanje o vraćanju te zgrade, koju danas koristi banjalučki biciklistički klub.

"Ferhat-pašina biblioteka trenutno se nalazi u krajnje neuvjetnom prostoru u kojem nije moguće primiti sve čitaoce, zbog čega tražimo od ministra Kasipovića da se zauzme, kako bi nam bila vraćena zgrada Medrese", naglasio je Čamdžić.

Entitetski ministar prosvjete i kulture tvrdi da je restitucija jedno veliko pitanje za BiH i RS te obećava da "neće žaliti truda" kako bi pokušao pomoći da se Islamskloj zajednici vrati zgrada Medrese u Banjoj Luci.

Muftija Čamdžić očekuje da će i Ferhat-pašina biblioteka u ovoj godini dobiti status biblioteke od resornog ministarstva RS-a kako bi mogli ostvariti i sve što sleduje nakon toga.

Banjalučki muftija i ministar Kasipović osudili su i učestale napade na imovinu svih vjerskih zajednica, apelirajući da ti vandalizmi prestanu.

Efendija Čamdžić je izrazio zadovoljstvo radovima na obnovi banjalučke džamije Ferhadije, ističući da očekuje da će biti završeni do kraja oktobra 2012., ukoliko to budu dozvoljavali materijalni i drugi uvjeti.