Obilježena 8. godišnjica smrti
0

Muftić: Alija Izetbegović nam je ostavio državu

FENA
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Prvi predsjednik Predsjedništva nezavisne BiH Alija Izetbegović ostavio nam je državu, izjavio je danas u Sarajevu nekadašnji Izetbegovićev savjetnik Kemal Muftić, koji je bio jedan od govornika na svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu, organiziranoj u povodu osme godišnjice Izetbegovićeve smrti.

"Izetbegović je u trenucima kada se sve raspadalo uspio da napravi vojsku koja je odbranila državu", istaknuo je Muftić.

Prema njegovim riječima,Izetbegović je uradio jednu kapitalnu stvar: potvrdio je BiH kao državu i dokazao da ona može postojati kao država.

Govoreći iz svog iskustva rada sa Izetbegovićem, Muftić je rekao da je on kao osoba bio veoma jednostavan u komunikaciji s ljudima, osoba veoma razvijenog analitičkog duha, neko ko je znao odvojiti važne stvari od nevažnih.

"Možete misliti šta znači u ratnom haosu imati te sposobnosti", rekao je Muftić.

Historičar Admir Mulaosmanović je ocijenio da je došlo vrijeme da historičari, kao naučni radnici, razmatraju djelo Alije Izetbegovića kao političara i mislioca.

"Gledajući s ove vremenske distance, u osnovi možemo kazati da je to bio čovjek koji se našao u izuzetno teškim historijskim okolnostima kada je u pitanju BiH i da je imao izuzetno težak zadatak vođenja politike u tim okolnostima", rekao je Mulaosmanović.

Naveo je i da je bremenita politička situacija zahtijevala razna politička rješenja, ali da je Izetbegović na zadovoljavajući način uradio svoj zadatak.

Aktuelni član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je naglasio da je politička filozofija njegovog oca izuzetno utjecala na njega.

"Ne bih se uopće bavio politikom da moj otac nije svojedobno odveden u zatvor, a poslije toga moja zemlja napadnuta. Pravo da vam kažem, posljednja stvar kojom sam se ja mislio baviti je politika. Ali, uvučen sam u nju njegovom filozofijom i borbom za vjeru i identitet, za BiH", rekao je on.

Bakir Izetbegović smatra da su za njegovog oca i turskog predsjednika Taipa Erdogana specifično vezane dvije stvari, a to je da su oni jedina dva muslimanska političara koji su uspjeli napraviti sinergiju islamskih i zapadnih vrijednosti.