BiH
18

Mufid Memija: Balkan i BiH su decimala u računu vanjske politike SAD-a

FENA
Dugogodišnji bosanskohercegovački novinar, analitičar vanjskopolitičkih zbivanja Mufid Memija, odgovarajući na pitanja Fene uoči izbora u Sjedinjenim Američkim Državama, izjavio je da na kampanju kandidata za predsjednika te zemlje gleda s popriličnom dozom egzistencijalne strepnje budući da ishod američkih predsjedničkih izbora, izravno ili posredno, utječe na život svakog pojedinačnog čovjeka u savremenom čovječanstvu.

"Jer Sjedinjene Američke Države su vodeća zemlja u svim kategorijama moći: politici, naoružanju, ekonomiji, tehnologiji... A u današnjem, nerazlučno međuzavisnom svijetu, ne postoji nijedna izolirana niti nedokučiva oaza", kazao je.

Upitan šta se može očekivati u slučaju pobjede Hillary Clinton, a šta ukoliko izbore dobije Donald Trump, Memija odgovara da su ovo vjerovatno predsjednički izbori s najvećim rizikom u dosadašnjoj političkoj historiji Sjedinjenih Država.

"Na njima se, za oficijelno najvišu funkciju izvršne vlasti u globalno najmoćnijoj zemlji svijeta, natječu dvije, međusobno potpuno 'razroke ličnosti'. Donald Trump se naprosto razmeće svojom nekompetentnošću i nevjerodostojnošću. Zastrašujuća je već i sama pomisao da takav čovjek može postati vrhovni komandant tehnički najopremljenije vojske svijeta, da bi u njegovom dosegu mogle biti nuklearne šifre, da bi on mogao imenovati sudije Vrhovnog suda, predlagati zakone, definirati smjernice američke vanjske politike...", rekao je on.

S druge strane, u razumijevanje duha međunarodnih odnosa i političku umješnost Hillary Clinton malo ko sumnja, no mnogi s rezervom prosuđuju o njenoj političkoj vjerodostojnosti i ličnom karakternom profilu.

"Otud strepnja da će u Bijelu kuću, nakon svega, zasjesti pogrešna osoba", kazao je Memija.

Svakako da bi u slučaju da pobijedi Clinton težinu imalo to što bi predsjednica Amerike postala žena, smatra.

"Nakon što je Amerika s Barackom Obamom prešla 'Rubikon' rasnih predrasuda, sada će se, nadajmo se, desiti i presedan sa ženom na čelu SAD-a. U zemlji koja, između ostalog, pamti i zastrašujuće epizode nasilja nad ljudskim pravima, posebno mizoginije (Vještice iz Salema, Ku-Klux-Klan...), izbor Hillary Clinton značio bi novo američko epohalno postignuće. Neka svijet napokon i u političkoj sferi doživi 'ženski rukopis'. Njene ubjedljive pobjede u sve tri predsjedničke debate ohrabrujući su nagovještaj nove, ženske osjećajnosti u američkoj politici", riječi su Mufida Memije.

Na pitanje kako vidi Ameriku i svijet u slučaju pobjede Donalda Trumpa, Memija je kratko odgovorio: "Iskreno se nadam da to u srijedu ujutro nećemo vidjeti ni Vi ni ja".

S druge strane, smatra, Balkan, odnosno Bosna i Hercegovina, u američkoj vanjskoj politici "imaju važnost decimale u računu".

"Dakle, i poslije 8. novembra bit ćemo tu gdje smo i sada. Ko god pobijedi na amerčkim predsjedničkim izborima, vodit će politiku u skladu s interesima vojno-industrijskog kompleksa, naftaških i farmaceutskih transnacionala, GMO lobija... U tom pogledu, i nova stanarka/stanar Bijele kuće, slijedit će do u detalj istu paradigmu kao i njeni/njegovi prethodnici: Bill Clinton, George W. Bush, Barack Obama... mutatis mutandis, kao i svi dosadašnji predsjednici Sjedinjenih Američkih Država, od Georgea Washingtona naovamo", rekao je Mufid Memija za Fenu.