Slučaj Turković i drugi
0

Muamer Zahitović na slobodi uz jamstvo od 2,5 miliona dolara

FENA
Sud Bosne i Hercegovine, odlučujući po prijedlogu odbrane, donio je danas rješenje u predmetu Zijad Turković i drugi kojim se osumnjičenom Muameru Zahitoviću prihvata jamstvo.

Sud je u odnosu na osumnjičenog Zahitovića prihvatio jamstvo u iznosu od 2.523.612,69 KM, koje se sastoji u upisu hipoteke na nekretninama, porodičnim kućama na Ilidži i Rakovici.

Sud je prethodno utvrdio da nekretnine osumnjičenog ne potječu iz krivičnog djela, te da tužilaštvo ne raspolaže informacijama da bi mogle poticati iz neke druge kriminogene aktivnosti, saopćeno je iz Suda BiH.

Osumnjičeni Zahitović će biti pušten na slobodu nakon dostavljanja rješenja Sudu BiH, kojim se dozvoljava uknjižba založnog prava u korist budžeta BiH na nekretninama, kada će biti doneseno posebno rješenje o ukidanju pritvora.

Istovremeno uz ispunjenje uvjeta za puštanje na slobodu uz jamstvo, prema osumnjičenom Zahitoviću određene su i mjere zabrane među kojima je i zabrana napuštanja mjesta boravišta.

Zabranjena su mu i putovanja uz privremeno oduzimanje putne isprave Republike Srbije i zabranu izdavanja nove, kao i zabranu korištenja lične karte za prelazak državne granice Bosne i Hercegovine.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za time postoji potreba, a kontrola opravdanosti će se vršiti svaka dva mjeseca.

U slučaju da osumnjičeni prekrši neku od izrečenih mjera zabrane, prema njemu se može odrediti mjera pritvora.

Muamer Zahitović osumnjičen je za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom neovlašten promet opojnim drogama.