BiH
7

Muamer Topalović priznao da je ubio Anđeliće

ONASA
Trostruko ubojstvo u Kostajnici kod Konjica počinio je Muamer Topalović, a osnovni motiv je vjerski fanatizam, priopćio je sinoć novinarima u Mostaru ministar unutarnjih poslova hercegovačko-neretvanske županije Goran Bilić.

On je u utorak, 24. prosinca na Badnju večer, oko 21.30 sati iz vatrenog oružja ubio Anđelka Anđelića, rođenog 1935. godine, njegove kćerke Maru, rođenu 1955. godine i Zorku, rođenu 1973. godine, a povrijeđen je Anđelkov sin Marinko, rođen 1972. godine.

Ministar Bilić je kazao da je Muamer Topalović (1977) iz sela Oteležani kod Konjica, priznao trostruko ubojstvo obitelji Anđelić, te istaknuo da je tokom istražnih radnji utvrđeno da je za motiv imao ideološko-vjerski fanatizam.

Istaknuo je kako je istragom utvrđeno da se radi o psiho-fizički zdravoj osobi, koja zna što je uradila i zašto je to uradila.

Policija je, kako je rekao, utvrdila da je Topalović pri izvršenju zločina bio sam, ali da se još ne zna da li je u poticaju tog zločina bio uključen još netko.

Kod Topalovića je, prema tvrdnjama ministra Bilića, nađena puška "kalašnjikov 7,62 milimetara, potkapa koju je nosio preko lica, vojna odjeća koju je nosio u vrijeme zločina, mikrobiološki tragovi, a otisci čizama odgovarali su otiscima nađenim u hodniku u kući u kojoj je zločin počinjen, te kao ključni dokaz naveo je priznanje uhapšene osobe.

Na pitanje zašto je odabrana baš obitelj Anđelić, Bilić je kazao kako je pri odabiru Topalović bio vođen "činjenicom da je to krajnja kuća u selu s dobrim i pristupom i odstupom".

Topalović je, kako je priopćeno, član organizacije Aktivna islamska omladina i konjičkog ureda humanitarne organizacije "Džemijer el Furkan" koja ima sjedište u Sarajevu i financira je Visoki Saudijski Komitet. Ova organizacija, čije je ime ministar Bilić preveo kao "organizacija za promoviranje istine", u Konjicu je radila poduku djece u učenju Kurana, te prodavala vjerske knjige.

Bilić je kazao kako je Topalović nakon počinjenog zločina najprije priveden u Policijsku upravu (PU) Konjic, te da je potom prebačen u Mostar, gdje će biti predat istražnom sucu Županijskog suda u Mostaru Reufu Zaimoviću, koji vodi istragu o ovom slučaju.

Upitan da li bi ovakvi rezultati istrage mogli imati budućih negativnih refleksija, Bilić je kazao kako vjeruje da se to neće dogoditi, te da MUP Hercegovačko-neretvanske županije situaciju smatra stabilnom.

On je odbio svaku mogućnost povezanosti ovog zločina i nedavnog spaljivanja tradicionalnih Božićnjih jaslica u Mostaru, ali je naglasio da su počinitelji i jednog i drugog akta članovi Aktivne islamske omladine. On je dodao da je to jedina podudarnost ova dva slučaja.