Traže javno izvinjenje
0

Mreža za izgradnju mira: Zahtijevamo da Adis Arapović preuzme odgovornost za objavljeno

A. P.
Mreža za izgradnju mira, koalicija koja okuplja 200 članica iz cijele Bosne i Hercegovine i djeluje sa težnjom da gradi održivi mir, u saopštenju za javnost povodom uvredljive i neumjesne objave koju je Adis Arapović, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, objavio na svom Facebook profilu zatražili su da Arapović promisli i preuzme odgovornost za svaku riječ koju je objavio.

Mreža za izgradnju mira zahtijeva da Adis Arapović, zastupnik Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, promisli i preuzme odgovornost za svaku riječ onoga što je objavio i što on naziva fikcijom, uputi javno izvinjenje svima koje je ovom objavom uvrijedio te da bude adekvatno sankcionisan u skladu sa Članom 9. Etičkog kodeksa zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH u kojem se jasno navodi da će poslanici u svojim javnim istupima voditi računa da ničim ne ugroze kako vlastiti dignitet, tako i dignitet Predstavničkog doma rukovodeći se normama i standardima civilizovanog ponašanja te pažljivo birati vokabular koji u tim prilikama koriste, naveli su u saopćenju za javnost.

"Adis Arapović je svoje dodatno pojašnjenje završio, kako navodi, iskrenim izvinjenjem i molbom za oprost svih onih koje je objava fiktivne priče povrijedila. Za razliku od priče, koja može biti zasnovana na stvarnim događajima ili biti fikcija, ratno i neratno silovanje i seksualno nasilje nad ženama nikad nisu fikcija, okrivljavanje žena koje su preživjele silovanje i druge oblike seksualnog nasilja za ono što im se dogodilo nije fikcija, kao ni njihovo nepovjerenje da će pravosudni sistem adekvatno kazniti počinitelje. Krajnje je vrijeme da javni i privatni diskurs prestane doprinositi stigmatizaciji žena koje su preživjele ratno i neratno silovanje i seksualno nasilje, krajnje je vrijeme da shvatimo da je nešto što je nama fikcija nekome drugome itekako realnost čijoj surovosti doprinosimo", istakli su iz Mreže za izgradnju mira.

Oni podsjećaju da se Arapović u svojoj prvobitnoj objavi ni na koji način nije ogradio od priče koju je podijelio i njenog zaključka, poređenja koje je izneseno, kao ni mitova o silovanju koje je svojom objavom iznio.

"U svom dodatnom pojašnjenju Adis Arapović postavlja sljedeća pitanja: 'Da li bi fotografija činjenja nekog krivičnog djela značila odobravanje ili osuđivanje tog krivičnog djela? Vjerovatno ništa od toga. Pa zašto je ovo drugačije?' Adis Arapović, koji ima dugogodišnje iskustvo rada u civilnom sektoru, predavača na različitim edukativnim programima, uključujući i one koji imaju fokus na rodnoj ravnopravnosti i ljudskim pravima, kao i iskustvo aktivnog učešća u političkom životu, jako dobro poznaje snagu i opasnost riječi iznesenih u javnom prostoru, stoga je postavljanje ovakvih pitanja, u svrhu opravdavanja prethodno napisanog, od strane zastupnika Arapovića u najmanju ruku iznenađujuće. Od Adisa Arapovića kao nekoga ko dolazi iz civilnog sektora, koga mnogi među nama smatraju kolegom, pa i prijateljem, očekujemo da se ophodi po pozitivnijim, odgovornijim, humanijim uzusima", poručuju iz Mreže za izgradnju mira.