Poziv svima
0

Mreža za izgradnju mira sa 220 članica pozvala na očuvanje mira u BiH

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Udruženje Mreža za izgradnju mira uputilo je pismo i poziv svim relevantnim državnim, entitetskim i kantonalnim vlastima, te institucijama međunarodne zajednice za djelovanje s ciljem očuvanja mira u Bosni i Hercegovini.

Projektni koordinator Mreže za izgradnju mira Minel Abaz je na pres-konferenciji kazao da je kriza u BiH, prema mnogima, najveća kriza nakon završetka rata i potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

Po njegovim riječima, za razliku od prethodnih kriza, ovdje se ne radi o neradu zakonodavnih i izvršnih organa vlasti, već o jednoj ozbiljnoj društvenoj, političkoj, ustavnoj, te sigurnosno-egzistencijalnoj krizi.

Projektna koordinatorica Mreže za izgradnju mira Maida Zagorac je napomenula da je ova mreža jedna velika koalicija koja okuplja više od 220 članica iz cijele BiH, kako organizacija civilnog društva, tako i obrazovnih institucija.

Po njenim riječima, u prethodnom periodu sačinili su i poslali saopćenje povodom trenutne situacije i ugrožavanja mira u BiH svim relevantnim institucijama, predstavnicima vlasti, međunarodnoj zajednici, ambasadama, nevladinim organizacijama itd.

"Pokrenuli smo i kampanju na našim društvenim medijima, koju su podržale brojne organizacije civilnog društva i koji su jasno digli svoj glas protiv trenutnog stanja u BiH, protiv konstantnog korištenja etno- nacionalističkih i ratno-huškačkih narativa, čime se izaziva veliki strah kod građana BiH", kazala je Zagorac.

Istaknula je kako to napad na ustavni poredak, na Dejtonski mirovni sporazum i na Ustav BiH, zapravo negiranje Ustava, najvišeg pravnog akta države BiH.

Iz Mreže za izgradnju mira ističu da je nedopustivo ovakvo ponašanje i postupanje predstavnika vlasti i ovakve prijetnje državnom poretku i miru u BiH.

Članica UO Mreže za izgradnju mira Nerdžis Čaplja je kazala da žele da skrenu pažnju na to da svaki put kada imamo socio-ekonomsku nestabilnost u BiH, bh. političari skreću pažnju sa navedenih situacija na etno-nacionalističke podjele.

"Moramo da rješavamo mnogo značajnije stvari, od toga da li ljudi mogu da se zaposle, koliko je mladih nezaposleno, koji je broj mladih koji odlaze iz ove države iz razloga što ne pronalazi svoju perspektivu na ovom prostoru", kazala je Čaplja.

Direktor Međunarodnog centra za mir, koji je članica Mreže za izgradnju mira, Ibrahim Spahić je kazao da je „jedan nedovršeni rat završen nedovršenim mirom“.

"Prije svega je potrebno da definiramo šta je ustvari taj angažman nevladinih organizacija, različitih udruženja, okupljenih u Mreži i unekim drugim asocijacijama , a posvećene su miru", kazao je Spahić.

Istaknuo je da je mir, prije svega, jedna vrijednost koja je u svakom čovjeku pojedinačno.