BiH
0

Mreža plus BiH: Kablovski operateri reagovali krajnje neprofesionalno

NINA
Komercijalni kanal Mreža plus BiH smatra da su kablovski operateri nakon njihovih opravdanih i na zakonu zasnovanih zahtjeva reagovali krajnje neprofesionalno i s očitom namjerom da se izazove kriza u medijskom prostoru zemlje.

Naime, Mreža plus zahtijeva od kablovskih operatera da se u BiH, kao i u svim demokratskim zemljama, počnu poštivati autorska prava.

Međutim, kako tvrde, programi nekoliko stanica, članica Mreže plus, su jednostranim činom, bez ikakve najave i službenog objašnjenja ili obavještenja, jednostavno suspendirani iz programa kablovskih emitera.

Podsjećaju da je spor nastao nakon što je Mreža plus BiH službeno zatražila od Regulatorne agencije za komunikacije (RAK BiH) da istraži zakonitost reemitiranja programa nekih stranih stranih u kablovskim sistemima, a kao primjer navode Novu TV i HRT iz Zagreba, koji, posredstvom kabelskih operatera, emitiraju i programe za koje autorska prava za BiH posjeduje jedino Mreža plus.

''Ako kablovski operateri ne vide ništa sporno u reemitiranju programa za koje ne posjeduju autorska prava za BiH, onda bi se nad tom činjenicom trebale ozbiljno zabrinuti ne samo RAK, nego i domaće vlasti u cjelini'', ističu iz Mreže plus.

Pitaju se koga to štite, a koga napadaju domaći kablovski operateri te ima li logike u tvrdoglavom inzistiranju na zaštiti medija iz susjednih zemalja, uz istovremeno isključivanje domaćih partnerskih TV stanica.

Na kraju pozivaju Udruženje kablovskih operatera BiH i RAK da preispitaju principijelne zahtjeve Mreže plus da se mogu emitirati samo programi za koje posjeduju autorska prava, kao i svoj odnos prema TV stanicama.