Tradicija
777

Mravinjac kod Goražda: Druženje i logorska vatra na izletištu "Tito" pred 1. maj

Piše: E. A.
Tradicionalno druženje pred 1. maj počelo je na izletištu Mravinjac kod Goražda. Na mjestu gdje se nalazi spomenik Josipu Brozu Titu svake godine uoči 1. maja, članovi Udruženja antifašista i brojni građani pale logorsku vatri i uživaju u pjesmi do sitnih sati.

I pored hladnog vremena večeras je na izletište stigao veliki broj građana a Mirsad Rašidović-Šiško iz Udruženja antifašista se potrudio da im bude toplije, jer je lično zapalio veliku logorsku vatru.

Večeras su u Mrnjavac stigli i članovi Kulturno –umjetničkog društva Oberhausen iz Njemačke. Tridesetak članova društva gosti su KUD-a Azot iz Vitkovića i u gradu na Drini će provesti pet dana, a druženje uoči Praznika rada je poseban događaj koji će im, kažu, uz lijepo druženje zauvijek ostati u sjećanju.

Praznik rada u Goraždu će uglavnom proslaviti na izletištima večerašnje druženje i paljenje vatre je samo priprema za proslavu.

Na poznatim lokacijama Sadba, Modran, Orasi i drugim mjestima uz obale Drine te izletištima Rorovi i Gubavica su već pripremljeni šatori i roštilji, tipično bosanski način obilježavanja praznika rada koji neće pokvariti čak ni kiša i hladno vrijeme za ovo doba godine.