"Sat za Planetu"
0

Mrak ujedinjuje Bugojno

Piše: A. Panjeta
Earth Hour u Bugojnu (Foto: Ekoelement)
Earth Hour u Bugojnu (Foto: Ekoelement)
Grad Bugojno, koji je i godinama nakon rata uveliko podijeljen, u subotu navečer biće ujedinjen bar na 60 minuta. I to u mraku.

Malo je poznato da je Bugojno među prvim gradovima u BiH masovno učestvovalo u akciji "Sat za planetu Zemlju", a aktivisti društva prijatelja prirode "Ekoelement" prošle godine podijelili su 1.000 svijeća domaćinstvima i na taj način ih pozvali da učestvuju u akciji. Odziv je, kaže nam direktor "Ekoelementa" Boris Jokić, bio fenomenalan. Ove godine očekuju još bolji rezultat.

"U akciji je prošle godine učestvovalo 4.000 gradova u svijetu, i mi samo ove godine podijelili 4.000 svijeća kao svojevrsan poziv domaćinstvima da se uključe u akciju", kazao nam je Jokić.

Dodaje kako je posebno zadovoljan činjenicom da su akciju podržale sve tri vjerske zajednice u Bugojnu, tako da će biti isključena svjetla na katoličkoj i pravoslavnoj crkvi, te na džamiji.

"O Bugojnu se posljednjih godina na žalost najčešće čuje po lošem, i lijepo je da se bar oko jedne ovakve akcije ujedini bar na tih sat vremena. Naše udruženje je multinacionalno i učestvovali su svi aktivisti, a priključili su nam se i učenici škola koji su dijelili letke i svijeće, lijepili plakate...", ispričao nam je Jokić.

Pored vjerskih objekata, centralni dio akcije zauzimaće glavna gradska ulica Zlatnih ljiljana u kojoj će rasvjeta biti isključena, te zgrada Gimnazije koja je jedna od najosvjetljenijih zgrada u Bugojnu.

"Građani su još uvijek zbunjeni kad je ova akcija u pitanju, ali vjerujem da ćemo imati mnogo veću podršku nego prošle godine i da ćemo pokazati kako ta akcija treba da izgleda", optimističan je Jokić.