Tiha opasnost
15

Mračne radnje u širenju afričke svinjske kuge: Kupovina zaraženih životinja u kasnim satima

Piše: Tarik Kučević
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Ukupan broj imanja na kojima je do sada zvanično potvrđeno prisustvo afričke kuge svinja u BiH je 42, nakon što je na još četiri lokacije u međuvremenu potvrđeno prisustvo ovog virusa. No, tu problemi ne staju.

Bolest je do sada potvrđena u Bijeljini u semberskim selima Vršani, Čađavica Donja, Magnojević Gornji, Dragaljevac Gornji, Dragaljevac Donji i Dragaljevac Srednji, i nije proširena na druge opštine.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a saopštilo je da je prema do dostavljenom izvještaju od strane lokalnog kriznog centra Bijeljina na terenu izvršeno uklanjanje 1232 svinje sa 29 zaraženih imanja.

"Radi adekvatnog sprečavanja širenja i suzbijanja bolesti, apelujemo na vlasnike svinja da se strogo pridržavaju svih propisanih mjera, posebno biosigurnosnih mjera, svaku sumnjivo stanje životinje i uginuće odmah da prijave nadležnom veterinarskom inspektoru ili nadležnom veterinaru", naveli su iz resornog ministarstva.

Dodali su da je strogo zabranjeno premještanje životinja, te da obavezno treba ograničiti kretanje sa i na farmama, postavljanje dezinfekcionih barijera, mijenjati obuću i odjeću prilikom napuštanja farme.

Zabranjeno je održavanje sajmova, izložbi i drugih okupljanja životinja, prodaje hrane životinjskog porijekla i hrane za životinje van poslovnog prostora, kao i rada stočnih pijaca na teritoriji RS-a i naredni period je akcenat je na pojačanoj kontroli prometa svinja", saopštili su.

Zloupotrebe već krenule

Nažalost, kako u nepovoljnim situacijama često postoji lični interes, potvrđuje izjava ministra poljoprivrede RS-a Save Minića koji je javno objavio informacije da nakupci iz FBiH dolaze u kasnim noćnim satima i kupuju svinje zaražene afričkom kugom po povoljnijim cijenama, bez vaganja i drugih procedura.

Ovakvo postupanje može samo nanijeti još veću štetu. Kako bi se spriječilo širenje bolesti, važno je provoditi edukaciju o afričkoj svinjskoj kugi i njezinim posljedicama među uzgajivačima svinja.

O ovom problemu za Klix.ba su govorili iz Ureda za veterinarstvo BiH koji su istakli da od kad je potvrđen prvi slučaj afričke svinjske kuge u BiH, Kancelarija za veterinarstvo BiH zajedno sa svim nadležnim tijelima zaduženim za poslove veterinarstva aktivno učestvuje u sprovođenje propisanih mjera kontrole u cilju suzbijanja, ranog otkrivanja i sprečavanja širenja ove bolesti.

Na ovaj problem i njegove zloupotrebe, a radi adekvatnog sprečavanja širenja i suzbijanja bolesti, apelovali su na vlasnike svinja.

"Potrebno je da se strogo pridržavaju svih propisanih mjera, posebno biosigurnosnih mjera, svaku sumnjivo stanje životinje i uginuće odmah da prijave nadležnom veterinarskom inspektoru ili nadležnom veterinaru", naglasili su iz Ureda.

Nerazumijevanje problema

Dodali su da su članovi navedenog centra predstavnici svih nadležnih tijela za poslove veterinarstva, uključujući predstavnike veterinarskih inspekcija i ovlaštenih veterinarskih laboratorija.

"Cilj rada centra je koordinacija svih aktivnosti po pitanju prevencije, kontrole i suzbijanja afričke svinjske kuge. Afrička svinjska kuga je virusna bolest od koje oboljevaju isključivo domaće i divlje svinje i nije opasna niti za ljude, niti za druge vrste životinja", kazali su.

Navode da smrtnost svinja kod ove bolesti moće ići i do 100 posto i stoga predstavlja ozbiljan rizik za važan sektor svinjogojstva, populaciju divljih svinja i okoliš.

"Divlje svinje su nosioci i oni su najčešće vektor prenosa. Mada, bolest se može šriti i kontaminiranom hranom i vodom, ishranom svinja pomijama u kojima ima kontaminiranih ostataka hrane, inficiranim krpeljima, odjećom i obućom, kontaminiranim predmetima i opremom, prevoznim sredstvima, glodarima, insektima itd", ističu.

Na kraju poručuju da su sve mjere koje je potrebno sprovesti na zaraženim imanjima propisane Pravilnikom o mjerama za nadzor afričke svinjske kuge ("Službeni glasnik BiH", broj 15/11) i nadležne veterinarske službe zajedno sa nadležnom veterinarskom inspekcijom postupaju u skladu s propisima na snazi.

"Prvenstveno se mjere odnose na usmrćivanje svih svinja na zaraženim imanjima i uspostavljanje zaraženih područja u krugu 3km, osnosno ugroženih područja u krugu 10km od zaraženih imanja, u kojima se sprovode propisane mjere", zaključili su.

Zbog ovih informacija i potrebne svijesti o svinjskoj kugi, ona je vrlo ozbiljna zarazna bolest i zbog toga je važno poduzimati odgovarajuće mjere kontrole bolesti. Prodaja zaraženih životinja samo će pogoršati situaciju i omogućiti će širenje bolesti na druge dijelove BiH.