Veliki iskorak
64

Možemo li na prijevremenim izborima u Starom Gradu očekivati elektronsko glasanje?

A. Ku.
Aparat za provjeru ličnih dokumenata (Foto: D. S./Klix.ba)
Aparat za provjeru ličnih dokumenata (Foto: D. S./Klix.ba)
Nakon što su građani sarajevske općine Stari Grad izlaskom na referendum izglasali opoziv općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića do kraja ove godine bi mogli biti raspisani prijevremeni izbori.
Trenutno se čekaju glasovi putem pošte iz inostranstva, nakon čega će rezultate referendum morati da potvrdi Općinsko vijeće Stari Grad te će Centralna izborna komisija (CIK) donijeti odluku o raspisivanju prijevremenih izbora na kojima će se birati novi načelnik.

Predstavnici CIK-a i Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) održali su ove sedmice sastanak na kojem su razgovarali o projektu "Podrška EU za pilot projekat za CIK BiH" koji se odnosi na izradu aplikacije za pasivnu registraciju birača, što predstavlja zajednički dokument ove dvije institucije.

Aplikacija je izrađena kako bi bilo omogućeno elektronsko glasanje građanima, a kako je na sastanku usaglašeno, bit će preduzete sve potrebne akivnosti kako kako bi se što prije organizirala simulacija izbornog procesa.

Ovim povodom smo kontaktirali direktora IDDEEA-e Almira Badnjevića i pitali ga da li se uvođenje novih tehnologija može očekivati na prijevremenim izborima u općini Stari Grad.

On nam je rekao da je aplikacija za pasivnu registraciju birača pilot implementirana te se sada nalazi u testnoj fazi.

"U svakom slučaju Agencija će biti spremna da pruži uslugu pasivne registracije birača, do definisanih rokova", kaže nam Badnjević.

Na naše pitanje da li će aplikacija biti spremna za upotrebu na prijevremenim izborima u sarajevskoj općini Stari Grad te kolika je vjerovatnoća da građani na tim izborima glasaju elektronskim putem odgovara da je ta odluka isključivo u nadležnosti CIK-a.

"Kao što je prezentovano na samom sastanku sa predstavnicima CIK-a, u slučaju dobijana odluke da treba da pružimo podršku u procesu sprovođenja prijevremenih izbora u bilo kojoj općini, IDDEEA će biti spremna sa svojom infrastruktorom i neophodnim servisima. Podsjećamo, proces elektronskog glasanja vodi CIK, a IDDEEA pruža dio tehničke podrške za implementaciju istog", rekao nam je Badnjević.

Dodao je da bi elektronsko glasanje donijelo vidljive olakšice, kako za građane Bosne i Hercegovine, tako i za institucije koje učestvuju u provedbi procesa.

Ipak, iz CIK-a nam nisu dali više informacija o mogućnosti provedbe elektronskih izbora u Starom Gradu, kao ni metodologiji koja bi bila korištena, ukoliko do toga dođe.

"Da li će i koje nove tehnologije biti testirane na eventualnim prijevremenim izborima odlučit će Centralna izborna komisija BiH i o tome blagovremeno informirati javnost", navodi se u odgovoru na naš upit.

Elektronski način glasanja pruža brojne prednosti kao što su brže prebrojavanje glasova, smanjenje mogućnosti grešaka, ali i poboljšanje ukupne efikasnosti izbornog procesa.

Korištenje ove tehnologije na izborima u Starom Gradu je idealna proba za naredne lokalne izbore u jesen 2024. godine. Radi se o relativno malom uzorku, dobroj pokrivenosti internetom i činjenici da je u pitanju samo jedan listić kojeg birači trebaju popuniti.