Političke turbulencije
353

Može li se kriza iz Banovića preliti na Tuzlanski kanton i hoće li Mirsad Kukić ponovo zavladati?

A. K.
Mirsad Kukić: Političko lice sa američke crne liste (Foto: A. K./Klix.ba)
Mirsad Kukić: Političko lice sa američke crne liste (Foto: A. K./Klix.ba)
U Banovićima vlada politička kriza zbog novoformirane većine kojoj su se priklonila i dva općinska vijećnika iz Stranke demokratske akcije (SDA). Krizu je prouzrokovao Pokret demokratske akcije (PDA) koji izvjestan period pretenduje i na povratak u vlast u Tuzlanskom kantonu.

Može li se politička kriza u Banovićima odraziti na kantonalnu vlast te hoće li Mirsad Kukić, tvorac PDA i lice poznato i po američkim sankcijama ponovo zavladati Tuzlanskim kantonom - pitanje je koje je i dalje otvoreno, a njegov konkretan odgovor mogao mi biti poznat s dolaskom jeseni.

Cijela politička priča u tom dijelu Bosne i Hercegovine počela je s Rudnikom mrkog uglja u Banovićima, koji je nedavnom odlukom Vlade Federacije BiH na čijem se čelu nalazi SDP-ov premijer Nermin Nikšić, praktično završio u rukama PDA, a čiji je idejni tvorac i osnivač Mirsad Kukić.

Ta stranka je formirana nakon žestokih unutarstranačkih sukoba u SDA, a nakon uvođenja američkih sankcija Kukiću, uslijedio je pad, što je posebno vidljivo na prošlogodišnjim općim izborima.

Povrtak u rudnik i ponovni pokušaj stvaranja izgubljene moći

No, vratimo se na priču o Rudniku mrkog uglja Banovići. Veći dio rukovodstva, shodno odluci Nikšićeve vlade, pripada PDA-u, a znano je da je Kukić svoju najveću moć u ranijim godinama ostvarivao upravo djelovanjem kroz ovaj rudnik.

Zbog toga i ne čudi što je jedan od uslova za ostanak PDA u federalnoj vlasti, odnosno osiguranje ostanka ruke Elzine Pirić u aktuelnoj većini Zastupničkog doma Federacije BiH, bio upravo dodjeljivanje rudnika.

Inače, Kukić je završio na američkoj crnoj listi, između ostalog i zbog trgovine utjecajem kroz rudnik, a sankcije protiv njega i dalje su na snazi.

"U svojstvu direktora rudnika Kukić je bio umiješan u koruptivna djela putem kojih je koristio njegov politički utjecaj i službenu moć za sticanje lične koristi. Naime, postoje vjerodostojne informacije da je Kukić prisvajao javna sredstva za ličnu korist i miješao se u odluke o zapošljavanju i imenovanju kako bi sticao političku korist", navedeno je iz State Departmenta prilikom uvođenja sankcija Kukiću.

Nedugo nakon imenovanja nove uprave rudnika, uslijedilo je i formiranje nove većine u Općinskom vijeću Banovića, a proces je zasnovan upravo na PDA koji ima 11 vijećnika. Njima su se priklonila i dva vijećnika iz SDA, kao i jedan iz Naroda i pravde. Njihov glavni cilj je smijeniti aktuelnog SDA-ovog načelnika Begu Gutića, o čemu su javno govorili u brojnim navratima.

Nova većina sazvala je i vanrednu sjednicu vijeća na kojoj su donijeli glavnu odluku, a to je opoziv Gutića i raspisivanje referenduma koji je najavljen za august ove godine. Međutim, kako saznaje Klix.ba, odluke nove većine nisu punovažne jer se na njihovim dokumentima ne nalazi pečat, s obzirom da nije u njihovom posjedu.

"Njihove odluke su za nas nelegalne, odnosno nezakonite i kao takve mi ih nećemo prihvatati. To je moj, ali i stav predsjedavajućeg Općinskog vijeća. Oni 11. augusta mogu doći na sjednicu koja je zakazana i potvrditi svoje odluke. Međutim, sve mora biti u skladu sa poslovnikom o radu vijeća te statutom općine", kaže za Klix.ba načelnik Banovića Bego Gutić.

Bego Gutić (Foto: A. K./Klix.ba)
Bego Gutić (Foto: A. K./Klix.ba)

A sjednicu Općinskog vijeća koju spominje Gutić sazvao je predsjedavajući tog predstavničkog organa Robert Lapčević, a kojeg su, kako su to ustvrdili iz nove većine, smijenili na prošlosedmičnoj sjednici.

Sjednica koju je sazvao Lapčević će biti održana zapravo šest dana nakon najavljenog referenduma, a kakav će krajnji ishod biti za sada nije poznato. Izvjesno, konačnu odluku u ovom slučaju bi mogao donijeti nadležni sud, ukoliko dođe do pokretanja tužbi.

"Oni sada mogu putem suda pokušati podnijeti tužbe i tražiti da sud donese odgovarajuće privremene mjere ili odluku da nam nešto naloži. Ukoliko takve odluke budu donesene, mi ćemo ih ispoštovati jer poštujemo pravnu državu. Ja, ali i naš advokatski tim, tvrdimo da ovo što su oni uradili je nezakonito. Prvenstveno sazivanje sjednice te imenovanje komisije za provođenje opoziva, kroz koju stvari guraju na silu", tvrdi Gutić.

Refleksije na Tuzlanski kanton

Da li bi se aktuelna politička situacija iz Banovića mogla preliti i na Tuzlanski kanton trenutno je otvoreno pitanje bez adekvatnog odgovora. Ali, poznato je to da SDP već izvjestan period pokušava preuzeti vlast u Tuzlanskom kantonu, a istih htijenja je i PDA.

Kako nam je nezvanično potvrđeno, dosadašnji razgovori koji su vođeni na tu temu, nisu dali konkretan rezultat, a koji se odnosi na okupljanje dovoljnog broja ruku zastupnika u kantonalnoj skupštini. Također, istekao je i ranije najavljeni rok koji su postavili iz SDP-a, a koji se odnosi na formiranje nove većine, a samim tim i vlasti.

"Destabilizirajući općinu Banovići, pokušajem provođenja referenduma te smjenom mene kao općinskog načelnika jedan od ciljeva je njegovo (Kukićevo, op.a.) etabliranje kao nekoga ko je vodeća politička figura u Tuzlanskom kantonu, uz slanje poruke svojim koalicionim partnerima u Sarajevu, odnosno NiP-u, Našoj stranci i SDP-u da je on još uvijek neko ko u Tuzlanskom kantonu u značajnoj mjeri utječe na političke procese te da je sposoban kadar promijeniti, smijeniti vladu, uz imenovanje nove i tako dalje", smatra Gutić.

Gutić kao političar sa dugogodišnjim iskustvom, koji se, između ostalog nalazio i na čelu Tuzlanskog kantona, smatra da se Kukićevi ciljevi neće ostvariti, izuzev ako neki od koalicionih partnera, koji se trenutno nalazi u kantonalnoj vladi ne promijene svoju odluku i ne naprave novu vlast sa PDA-om.

"Što se tiče kluba zastupnika SDA u Skupštini TK, mislim da je on stabilan, kao i klub DF-a uz dva nezavisna zastupnika, a koji su nekada ranije pripadali Stranci za BiH. Mislim da neće promijeniti svoje mišljenje, ali opet, u politici je sve moguće i znamo da je ona interes", smatra Gutić.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao Klix.ba, priča o smjeni Vlade TK i dalje traje, upravo u opozicionoj kuhinji, a pritisci se vrše na jednog od skupštinskih zastupnika koji pripada SDA-u.

Međutim, ukoliko bi taj zastupnik se i priklonio drugoj strani, to je daleko od dovoljnog broja potrebnih ruku za formiranje vlasti. Također, prema informacijama kojima raspolaže Klix.ba, stvari bi mogle mirovati do septembra, kada se očekuje intenziviranje ove priče.