Varga - Belkić
0

Može li se BiH nadati ukidanju viza do kraja godine?

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Ambasador Republike Mađarske u BiH Imre Varga danas je informisao predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Beriza Belkića da je na inicijativu Republike Mađarske osam ministara vanjskih poslova uputilo zajedničko pismo predsjedavajućem Evropske unije da se učine napori kako bi do kraja godine bile ukinute vize zemljama koje su ispunile potrebne uslove.

Među zemljama potpisnicama ovog pisma su baltičke zemlje, Italija, Slovenija i zemlje Višegradske grupe, s izuzetkom Češke, kojoj je kao zemlji koja predsjedava Evropskom unijom, pismo upućeno.

-Trebalo bi ubrzati legislativni rad da bi BiH zadržala šansu da bude u grupi zemalja koje se mogu nadati ukidanju viza do kraja godine, rekao je ambasador Varga.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Beriz Belkić je upoznao ambasadora Republike Mađarske da je parlamentarna rasprava o Planu aktivnosti za ispunjavanje obaveza iz preporuke Evropske komisije u vezi s Mapom puta za liberalizaciju viznog režima, odgovorila na mnogobrojna pitanja i da su pripremljeni potrebni zakoni, ali da do sada nije bilo konsenzusa za njihovo usvajanje.

-Ukoliko susjedne zemlje dobiju liberalizirani vizni režim, a ne i naša zemlja, polovina građana u BiH naći će se u diskriminiranom položaju, istakao je predsjedavajući Belkić.

Ambasador Varga je danas tokom susreta predsjedavajućem Belkiću predao i pozivno pismo predsjednice Mađarskog parlamenta koja ove godine četvrti put organizira susret predsjednika parlamenata zemalja zapadnog Balkana, saopćeno je iz PSBiH.