BiH
0

Može li hljeb konačno pojeftiniti?

Piše: Am. Dž.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Građani BiH nastavljaju plaćati visoku cijenu hljeba koju je pekarska industrija nametnula još u februaru prošle godine, iako su u međuvremenu nabavljali brašno po znatno nižim cijenama.

U Savezu udruženja potrošača BiH se nadaju da će pekari u narednom periodu ipak sniziti cijenu hljeba.

Zbog velikih suša tokom ljeta 2012. godine, pšenica i brašno su značajno poskupjeli, pa samim tim i hljeb i ostali pekarski proizvodi. To se nastavilo cijelim tokom 2013. godine, nakon čega su cijene stabilizirane.

Kako ističu u Savezu udruženja potrošača BiH, u proteklom periodu pekari su imali priliku kupiti brašno po nižim cijenama ali su zadržali visoku cijenu hljeba.

"Ova cijena hljeba formirana je u februaru prošle godine kada su cijene pšenice bile veoma visoke. Pšenica je u proteklom periodu bila dosta povoljnija za nabaviti i mi se nadamo da će mlinsko-prerađivačka industrija ovu akumulaciju dobiti iskoristiti za ugovaranje kupovine pšenice na zeleno, dakle unaprijed, kako bi u budućnosti mogli sniziti cijenu hljeba“, rekla je Gordana Bulić, predsjednica Upravnog odbora Saveza udruženja potrošača BiH.

Cijene hljeba u BiH i dalje su visoke što najviše osjećaju egzistencijalno ugrožene osobe.

"Ne možemo biti zadovoljni, hljeb je skup. Ne možemo se pouzdati da je odgovornost u pekarskoj industriji jača od njihovih interesa“ kaže u razgovoru za Klix.ba Dragan Doko, direktor Institucije ombudsmana za zaštitu prava potrošača BiH.

Ističe da se u formiranju cijena osnovnih životnih namirnica otvara prostor za sve one koji žele zaraditi.

"Pekarska industrija je dvije godine unazad povećavala cijene. Zaustavili su tu praksu ali to ne znači da su oni stali sa dogovaranjem. Nadamo se da će Konkurencijsko vijeće poduzeti određene korake, na što smo ih i ranije podsjećali“, rekao je Doko.

AS grupa iz Jelaha nedavno je kupila sarajevski Klas. Portparol AS grupe Adis Hasaković kratko je rekao za Klix.ba da rukovodstvo tek treba da razmatra nove poslovne korake, pa, između ostalog, i cijenu hljeba.