BiH
19

Mozartov hor dječaka iz Beča na Napretkovom Božićnom koncertu

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Hrvatsko kulturno društvo Napredak i ove godine organizuje bogat program za božićne praznike. Božićni koncert na kojem će nastupati Mozartov hor dječaka iz Beča, šahovski turnir i izložbe samo su neki od sadržaja.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Napretkovi Božićni dani počeli su 30. novembra obilježavanjem 90. godišnjice utemeljenja i 15. godišnjice obnove rada Hrvatskog planinarskog društva "Bjelašnica 1923" na Babinom dolu na Bjelašnici i u Napretkovom domu Trebević.

"Ovim aktivnostima ne obilježavamo samo veliki katolički praznik, već želimo donijeti radost, ne samo katolicima, već svim građanima. Ova godina bila je vrlo značajna za Napredak jer smo postali član EZA-e, a samim time i članica EU, i pretekli BiH koja nije ni kandidat za EU, što nam stvara probleme u projektima. Imamo značajan jubilej HPD Bjelašnica 1923, šahovski turnir, te Božićni koncert s Mozartovim horom dječaka iz Beča, koji će u Sarajevu nastupiti sa Sarajevskom filharmonijom, a također i u Mostaru. Željeli smo da Sarajevo doživi ljepotu pjevanja ovih dječaka", rekao je Franjo Topić, predsjednik HKD Napredak.

Koncert u Mostaru bit će održan 15. decembra u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u 20 sati, a koncert u Sarajevu dan kasnije u BKC-u, također u 20 sati.

Ulaznice koštaju 25 i 35 KM i mogu se nabaviti preko portala Kupikartu.ba, u BKC-u, te u Napretkovim prostorijama.

"Zadovoljni smo što smo dio organizacije ovog vrhunskog koncerta i sigurni smo da će se tražiti karta više. Sav prihod od ulaznica bit će doniran Napretkovoj fondaciji za stipendiranje", rekao je Marijan Bunoza iz Hypo Alpe Adria banke, koja je zlatni sponzor Božićnog koncerta.

Mladen Rudež (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Mladen Rudež (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

HPD "Bjelašnica 1923" započelo je slavlje 30. novembra kada je organizovan masovni pohod 170 planinara na planinu Bjelašnicu i tradicionalnim 25. memorijalnim usponom i odavanjem počasti tragično poginulim planinarima iz Sarajeva, Zemuna i Beograda 1962. godine.

"Tada je otkrivena spomen ploča u Domu 'Osigurane planinarske staze na Bijelim stazama - prof. dr. Josip Fleger'. Time je odato priznanje našim planinarima Davoru Cigankoviću i Ismaru Handžiću, graditeljima prve ferate na području Sarajeva, ali i odavanje počasti Sarajliji Flegeru, najdužem predsjedniku HPD-a i jednom od utemeljitelja poznate Josipove staze na Bjelašnici", rekao je Mladen Rudež, predsjednik ovog društva.

Također, večeras će biti održana i Svečana akademija i izložba Karoline Atagić i Vinka-Dalme Jurić u Domu Oružanih snaga BiH. Program će obogatiti nastup Hora djece Stadlerovog dječijeg doma "Egipat".

"Izložba će obuhvatiti 40-ak umjetničkih djela slikara-planinara u tehnici ulja i suhog pastela s 11 pjesama na planinarske teme", dodao je Rudež.

Željko Galić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Željko Galić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Napretkov Međunarodni božićni turnir u šahu, 22. po redu, održat će se u nedjelju, 22. decembra, od 12 sati u hotelu Saraj.

"Do sada je na turniru nastupilo 1.150 takmičara, domaćih, šahista iz zemalja okruženja, ali i drugih zemalja svijeta. Turnir će se održati u devet kola po švicarskom sistemu od 10 minuta po partiji. Očekujemo 60 takmičara. Titulu brani prošlogodišnji pobjednik Dragan Kosić", rekao je Željko Galić iz Napretka.

Za pobjednika turnira planiran je pehar, a za one s dobrim rezultatima 10 nagrada. Nakon proglašenja pobjednika bit će upriličen koktel.

Tradicionalno 20. Likovno anale u organizaciji Likovne udruge HKD Napredak bit će otvoreno u Maloj galeriji Crkve sv. Ante na Bistriku u Sarajevu 20. decembra u 19 sati. Bit će izloženo 40 djela 38 izlagača.

Božićni koncert bit će održan i u drugim gradovima BiH gdje Napredak ima svoje podružnice.