Cilj podići svijest
188

Motoristi upriličili defile kroz Sarajevo, obilježen Međunarodni dan borbe protiv raka dojke

FENA/Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Udruženje Renesansa obilježilo je danas u Sarajevu Međunarodni dan borbe protiv raka dojke s ciljem podizanja svijesti i promocije pravovremene i učinkovite kontrole, dijagnoze i liječenja žena širom svijeta.

Predsjednica Udruženja Enida Glušac izjavila je da su se ove godine prvi put odlučili da organizuju Dane ružičaste vrpce koji uključuju zajednički defile motorista i oboljelih žena kroz grad.

Dodala je da će prirediti i "živu ružičastu vrpcu" te performans posvećen 313 oboljelih žena koje su trenutno na listama čekanja za određene lijekove.

"Obzirom na tako veliki broj, tražimo od vlasti da izdvoje sredstva za liječenje 1.771 različitih pacijenata koji su na listama čekanja", rekla je Glušac.

Precizirala je da je taj broj svakodnevno u porastu i za očekivati je da naredne godine bude 30 posto više pacijenata nego ove.

Međunarodni dan borbe protiv raka dojke je 19. oktobar. Do kraja oktobra planirano je i održavanje nekoliko predavanja o toj temi koja imaju za cilj što raniju dijagnostiku i pristup tretmanu toj bolesti.