6. godinu zaredom
609

Motociklisti iz BiH i svijeta poslali poruku da se Srebrenica nikada nikome ne smije ponoviti

Piše: Dž. Č.
Foto: Harun Muminović/Klix.ba
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Oko 500 članova moto-klubova iz svih dijelova Bosne i Hercegovine i zemalja regije stigli su u Memorijalni centar Potočari gdje su se pridružili učesnicima "Marša mira". Motociklisti su šestu godinu zaredom kilometarskom vožnjom odali počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Stotine motociklista iz Bihaća krenule su u Srebrenicu 9. jula, a na prvoj etapi puta do Sarajeva po prvi put im se pridružilo i pet motociklista iz Donjeg Vakufa. Motociklisti su položili cvijeće na centralnom spomen obilježju donjovakufskim šehidima, a u Sarajevu su ih dočekali članovi motoklubova iz ovog grada te su zajedno nastavili put do Potočara.

Pored motociklista iz BiH, dolaskom u Potočare i motociklisti iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Italije, Švedske, Libije, Švicarske i Turske su i ove godine poslali poruku da se Srebrenica nikada nikome ne smije ponoviti.

"Oni su sada u džennetu i gledaju nas. Mi volimo Bosnu i Hercegovinu, ona je nasa država", poručili su učesnici internacionalne motorijade iz Turske.

S porukom da "mir bude cijeloga života" u Potočare je iz slovenskog grada Kopra došao Džemal Kalesić sa suprugom Karlom.

Pored njih stajao je i ratni vojni invalid Predrag Tomas koji od 2011. godine iz Vukovara dolazi na godišnjicu genocida u Srebrenicu.

"Redovno posjećujem prijatelje u Potočarima i Srebrenici s kojima suosjećam. I Vukovar je pogodio težak zločin, kao i ovaj dio BiH. Svima nam treba mir i s takvom porukom dolazimo", rekao je Tomas.

Suad Velić iz Velike Kladuše treći put učestvuje u moto- maratonu Bihać-Srebrenica.

"Put uvijek dobro prođe, a dolaskom ovdje emocije su uvijek jake. Ništa drugo nemamo poručiti osim da ne dozvolimo da se Srebrenica ponovi nikada nikome", naglasio je Velić.