{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mostovi Sarajeva osvijetljeni i pod snijegom

9.12.2012. u 21:33
10
90
Mostovi Sarajeva osvijetljeni i pod snijegom
10
Sarajevo pored brojnih ljepota krase i njegovi mostovi, čiju ljepotu njegovi građani valjda navikli na njih često ne primjećuju.
Sarajevski mostovi posebno su lijepi noću, a kada ih još pokrije snijeg onda uz svo to svjetlo dobiju neki poseban sjaj. Od Ajfelovog mosta na Skenderiji za koji se dugo govorilo da je djelo slavnog Ajfela ili nekog od njegovih učenika a za koji je sigurno da je nastao pod uticajem tada modernog konstruktivizma, pa do Šeher-ćehajine ćuprije kod Vijećnice, užu jezgru Sarajeva povezuju mostovi koji spajaju dvije njene obale i dva dijela grada.

Kod Akademije likovnih umjetnosti nedavno je nakon dugo čekanja "niknuo" novi most, pomalo neobičan i neobičnog naziva "Požuri polako", most na koji će Sarajlijama još trebati vremena da se na njega naviknu, ali koji, mora se priznati, u noći i pokriven snijegom zaista lijepo izgleda. Dalje uz Miljacku je stara Čobanija nazvana po izvjesnom čobanu Hasanu Vojvodi koji je tu još davno sagradio drveni most kojeg je odnijela Miljacka pa su ga zamijenili čvršćim željeznim, a dalje je Drvenija, jedini drveni most na Miljacki koji je velikim dijelom zadržao stari izgled, ali i sastav, iako ga je Miljacka mnogo puta nosila.

Sljedeći most je Ćumurija, još do rata uzak pješački željezni most, nakon rata proširen a nedavno i šareno osvijetljen što smo skupo platili iz budžeta pa nam se mora sviđati. Na njega se nadovezuje najpoznatiji sarajevski most Latinska ćuprija, do rata poznat kao Principov most jer je pored njega u junu 1914. Gavrilo Princip izvršio atentat na Austro-Ugarskog prijestolonasljednika Franca Ferdinanda a onda, bar ako je vjerovati filmu, s njega skočio u Miljacku.

Dugogodišnji "susjed" Latinskoj ćupriji je i Carev most, prvi betonsko-armirani most u Sarajevu, a prema Vijećnici se "uglavio" i novi Vijećnica most, izgrađen od budžetskih sredstava u vrijeme dok je postojala funkcija guvernera Kantona Sarajevo koju je tada obavljao Mustafa Mujezinović, pa ga neki i danas zovu Mujezinovićev most. Sarajevo ima još svojih mostova, ali večerašnju šetnju završavamo Šeher-ćehajinom ćuprijom pod Alifakovcem koja iako ponovno oštećena, i dalje ne gubi svoj sjaj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: