Rekordan broj autora
90

Mostarski strip vikend u znaku Zagora i Dubioze kolektiv

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Mostarski Strip vikend koji se u najvećem hercegovačkom gradu održava šesti put danas je svečano otvoren u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, gdje je okupio rekordan broj autora iz brojnih zemalja svijeta i brojne ljubitelje crtanih romana.

Tokom šestog Mostarskog strip vikenda će se obilježiti 60. rođendan čuvenog Zagora, a bh. bend Dubioza kolektiv će predstaviti svoj prvi strip kojeg potpisuje poznati ilustrator Filip Andronik.

Predsjednik Udruge "MoStrip" iz Mostara, Dubravko Šimić koji je i organizator ovog događaja ističe da je ovogodišnje izdanje strip vikenda u Mostaru okupilo rekordan broj autora sa kojima će ljubitelji devet umjetnosti imati priliku da se upoznaju i dobiju autograme.

"Imamo 24 autora službeno, a neslužbeno preko 30 njih i svi su uradili plakate sa motivom Mostara. Imamo ovdje trojicu autora Zagora i svi koji vole Zagora će dobiti crtež sa posvetom. Novina ove godine je što ćemo imati čast i da predstavimo prvo izdanje stripa 'Dubioza kolektiv i čarobna kokoš' i svi ljudi koji vole Dubiozu mogu dobiti njihov potpis, jer su oni glavni likovi i scenaristi , a crtač stripa je Filipa Andronik", objasnio je Šimić.

Naglašava da je burza stripa bogatija nego ikada da svi ljubitelji imaju priliku tokom dva dana vikenda u gradu na Neretvi uživati u crtanim romanima, susretu sa autorima, te postati vlasnikom nekih od zanimljivih romana ili crteža sa potpisom omiljenog autora.

Organizacija ovogodišnjeg Mostar strip vikenda kako je naglasio bila je iznimno zahtjevna zbog mjera uzrokovanih koronavirusom, posebno u dolasku inostranih gostiju zbog otkazivanja letova, ali da su na kraju uspješno stigli zbog čega su svi članovi organizacije ponosni.

Jedna od karakteristika MoStripa jesu i radionice za mlade, a ove godine će ih voditi eminentni umjetnici Midhat Mido Kapetanović i Filip Andronik.

Šimić podsjeća kako je cilj ovoga događaja strip umjetnost, koja je u našoj zemlji na margini vratiti na zasluženo mjesto, a da su na borom putu govori činjenica da susreti u Mostaru postaju sve značajnija strip scena u regiji.

Zadovoljstvo ovim događajem su iskazali i počasni gosti festivala ambasador Italije u Bosni i Hercegovini kao i Marco Di Ruzza Jean-Christophe Thiabaud, savjetnik za kulturu i saradnju pri francuskoj Ambasadi i direktor Francuskog instituta u Bosni i Hercegovini.