Početak 6. septembra
278

Mostarski školarci radosni zbog polaska u školu, ali ipak strepe od novih mjera

G. Š.
Mostarski školarci i njihovi roditelji se sa nestrpljenjem i strepnjom spremaju za početak nove školske godine koji je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu najavljen za 6. septembar u punom kapacitetu.

Iako se raduju što će konačno vidjeti prijatelje u školskim klupama i družiti se s njima za vrijeme školskog odmora ipak strepe od pogoršanja epidemiološke situacije i povrataka na online ili kombinovani sistem nastave, jer kažu da je to vrijeme koje ne žele ponovno prolaziti.

Atmosfera među mostarskim mališanima najbolje se mogla osjetiti na razmjeni udžbenika gdje su sa svojim prijateljima i roditeljima za naš portal otvoreno govorili o svojim iskustvima tokom koronavirusa i želji da ove godine imaju normalan nastavni proces.

Matija koji je donio svoje udžbenike od petog razreda kako bi ih zamijenio za one koje će trebati u šestom razredu nam kaže da se raduje početka školske godine zbog susreta sa prijateljima.

Prijatelje je poželjela i Ena, kao i učiteljicu jer kako navodi kad je u školi nju može pitati sve što nije razumjela tokom tumačenja da bi savladala gradivo koje se obrađuje.

Prijatelji i učiteljica nedostaju i Klari koja ove godine polazi u šesti razred sa dozom straha od nepoznanica koje je očekuju, jer uz moguće epidemiološke mjere kako nam je pojasnila ona će ove godine imati nove nastavnike i predmete, te vjerovatno neće biti u razredu sa dosadašnjim učenicima, pa će joj sve bit čudno, kao i ostalim učenicima koji se odvajaju od učiteljice.

Za sve učenike bi bilo dobro da se nastavni proces odvija bez novih mjera, stav je naših sagovornika koji tvrde su ih prošlogodišnja iskustva umorila toliko da ih nikada ne žele ponoviti.

Blaženka Krešić je jedna od majki koja kaže kako se iskreno nada kako da će se ove godine nastavni proces odvijati normalno i da se neće vraćati na online nastavu , jer je kako naglašava to iskustvo teško za roditelje i za djecu, koje svi žele što prije zaboraviti.

"Ja sam majka petero djece, tako da je u istoj kući bio student, učenik devetog i učenik petog razreda i bilo je jako teško i komplicirano za pratiti i njima i meni. Nadam se da se neće nikada više ponoviti", kazala je Blaženka za Klix.ba.

Sličnog stava je i Helena, majka dva dječaka koja su prošlu godinu završili odličnim uspjehom, jer kako nam pojašnjava za taj uspjeh su morali puno više uložiti truda i rada nego u normalnom obrazovnom procesu.

Povratak normalne nastave jedini je spas za Viktoriju, koja je majka šestero djece, od kojih su četiri školarca. Ona nam kaže da strahuje od novih mjera i ponovne online ili kombinovane nastave navodeći kako je odavno na izmaku snaga.

"Ja sam uz svoj posao morala biti učiteljica svima njima i organizatorica nastave. To je bilo katastrofa, djeca nisu mogla stizati za pola sata sve, a da ne govorim o online nastavi, jer im je nemoguće svima osigurati opremu i prostor za učenje. To toliko djeluje na psihu da se ne može više izdržati. Mislim da smo svi umorni već odavno i ne možemo više",kazala je.

Uz sve to ističu roditelji da se obim gradiva nije smanjivao, a da su se učenici ispitivali u jednom danu više nego je to dozvoljeno jer su nastavnici bili u strahu da će imati manjak ocjena zbog konstantnih izolacija u školama. Također tvrde da su pred kraj školske godine iz pojedinih predmeta po tri gradiva u pola sata prelazili jer nije bilo prilagođeno toj situaciji.

Učenici složno kažu da je nastava u punom kapacitetu u školskim učionicama najbolja, jer se druže a svojim prijateljima, zajedno usvajaju gradivo, a kad nešto nije jasno nastavnici im tada pojasne.