Bald For a Cause
44

Mostarski školarci odlučili donirati kosu za izradu perika za oboljele od karcinoma

G. Š.
Učenici Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru (UWC Mostar) u saradnji sa učenicima Srednje politehničke škole Mostar odlučili su da organizuju akciju doniranja kose za izradu perika za osobe oboljele od karcinoma u sklopu projekta "Moja kosa, tvoja kosa".

Humanitarnu akciju organiziraju u svrhu prikupljanja donacija za podršku radu Udruge za podršku oboljelim od raka dojke i njihovim porodicama "Novi Pogled" iz Mostara.

"Pored cilja prikupljanja pomoći za podršku oboljelim od raka dojke i njihovim porodicama u toku i poslije liječenja, cilj ove inicijative je i podizanje svijesti u zdravoj populaciji svih uzrasta o značaju brige o zdravlju", navode organizatori.

Kosa koju će donirati učenici koledža će biti usmjerena Udruženju "Srce za djecu" u Sarajevu i namijenjena za izradu perika u sklopu projekta "Moja kosa, tvoja kosa".

Ovaj događaj u organizaciji UWC Mostar je održan i prošle godine, te je prikupljeno preko 3000 eura za podršku radu Udruženja "Novi Pogled" u Mostaru.

"S ponosom ističemo da se ove godine 40 učenika i učenica Koledža u Mostaru prijavilo da doniraju svoju kosu za projekt 'Moja kosa, tvoja kosa', a događaj je podržan od strane Srednje politehničke škole Mostar, čiji će se učenici i profesori frizerskog smjera pobrinuti za realizaciju aktivnosti šišanja i doniranja kose", navode organizatori.

Ističu kako na ovaj način učenici Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru izražavaju svoju zahvalnost i podršku radu ovih udruženja "Novi Pogled" i "Srce za djecu".

"Bald for a Cause" se održava u subotu, 18.3.2023. u 14 sati na šetalištu u Mostaru, a svi oni koji žele podržati ovu inicijativu su, kako poručuju, dobrodošli da se pridruže ili doniraju putem linka https://gogetfunding.com/bald-for-a-cause-uwc-in-mostar.

Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru (UWC Mostar) osnovan je 2006. i jedan je od 18 koledža unutar globalnog UWC pokreta. S učenicima iz preko 100 država svijeta, Koledž je jedna od najboljih UWC IB škola u svijetu, te inicijator brojnih humanitarnih i kulturnih manifestacija i događaja u gradu Mostaru i šire.

Koledž svoje učenike educira da cijene različitosti, istovremeno promovirajući jednakost, toleranciju i kritičko razmišljanje, a u novoj školskoj godini dočekuje svoju šesnaestu generaciju učenika iz cijelog svijeta.

Novi Pogled je udruga koja djeluje na području cijele Hercegovine od 2003. godine, sa sjedištem u Mostaru. Misija udruge je psihološka podrška i pomoć oboljelim ženama i njihovim porodicama u toku i poslije liječenja, te podizanje svijesti u zdravoj populaciji svih uzrasta o značaju brige o zdravlju.

Udruga je inicijator mnogih projekata edukacije zdrave populacije, te raznovrsnih oblika pomoći oboljelima i članovima njihovih porodica.