"Volim BiH"
3.5k

Mostarski školarci obilježili Dan nezavisnosti: Uspjeli smo sačuvati svoje i ostati na svome

I. P.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Učenici mostarskih osnovnih i srednjih škola danas su u gradu na Neretvi zajedničkom manifestacijom pod nazivom ''Volim Bosnu i Hercegovinu'' , obilježili Dan nezavisnosti svoje domovine BiH.

Ponosno noseći obilježja svoje zemlje defilirali su od Starog mosta do Španskog trga, šireći veseli duh ulicama svoga grada, gdje su uz bogat kulturno zabavni program obilježili 1. mart, Dan nezavisnosti BiH, te ukazali na značaj referenduma kojim su 1. mata 1992 godine njihovi predci izglasali nezavisnost zemlje.

Značaj Dana nezavisnosti

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK Rašid Hadžović je na Španjolskom trgu je čestitavši svim građanima Bosne i Hercegovine Dan nezavisnosti podsjetio na važnost Dana nezavisnosti BiH.

''Prvog marta 1992. godine je bila prekretnica u historiji naše domovine jedine, Bosne i Hercegovine i naša djeca treba da svake godine s radošću u duši obilježavaju jedan ovakav dan. Pokušavamo da kroz historiju i van nastavne aktivnosti na jedan način, damo do znanja našoj djeci, da ih naučimo šta je bilo tog referendumskog dana i ko je dao nezavisnost našoj državi Bosni i Hercegovini'', kazao je ministar Hadžović.

Učenica Lamija Torlo ističe kako je Dan nezavisnosti BiH veliki dan za građane BiH, o čemu se dosta govori u školi.

''Mislim da je veoma važno da dođemo na ovakva događanja, jer Dan nezavisnosti je nešto posebno za sve nas u Bosni i Hercegovini'', kaže učenica Naida Karabeg.

Lamija Behram naglašava kako Dan nezavisnosti svi mladi treba da obilježavaju, kako bi znali šta se dogodilo u prošlosti.

''Uspjeli smo zadržati svoje i ostati na svome'', kaže Lamija ponosan na svoju domovinu.

Patriotizam među mladima

Direktorica Četvrte osnovne škole u Mostaru Seada Kuštrić kaže kako bez obzira koliko možda izgleda da u društvu nije prisutna doza patriotizma, oni koji rade direktno sa djecom, posebno u srednjim školama, mogu to demantirati.

''Djeca vole BiH, znaju historije događaje, oni to uče i žive, a to govori i ovaj današnji događaj. Ovdje su rado došli učenici osnovnih i srednjih škola, njih 900 iz Grada Mostara. S njima su i njihovi roditelji, koji također vole i poštuju jedinu nam domovinu BiH. Ovaj dan nam mnogo znači. Obilježavamo ga već tradicionalno, i na ovaj način, ustvari, potvrđujemo da ovdje ostajemo gdje smo rođeni i ovo je naša domovina'', zaključila je Kuštrić.

U programu su učestvovali učenici osnovnih i srednjih škola Mostara i korisnici centra 'Los Rosales', sa svojim nastavnicima i učiteljima.

Program obilježavanja svečanosti je realiziran uz podršku Grada Mostara i ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK i drugih institucija.

Sutra, 29.2. učenici i nastavno osoblje osnovnih i srednjih škola Mostara posjetit će Stari grad u Blagaju gdje će biti održana svečanost povodom Dana neovisnosti BiH.