Podrška kolegi
10

Mostarski novinari u protestnoj šetnji: Mi nismo mete, samo radimo svoj posao

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Mostarski novinari protestnom šetnjom od Rondoa do Španskog trga poslali su poruku da se napad na njihove kolege ne može tolerisati. Šetnju je organizirao Klub novinara Mostar kao znak podrške pretučenom novinaru BN TV Vladimiru Kovačeviću.

Faruk Kajtaz, predsjednik Kluba novinara Mostar, kazao je da se danas vidi snaga ove profesije u Mostaru te da se ona ne može potcijeniti.

"Imali smo napad u Banjoj Luci, nedavno napade na protestima boraca kad je napadnut fotoreporter portala Klix.ba, uništen je kombi ekipe BHRT-a te niz drugih napada, a mnogi se i ne zabilježe, jer nažalost neki od naših kolega nemaju snage da to prijave. Ovo je problem koji eskalira u našoj zemlji, kao i regionu, a plašim se šta se sve može desiti u predizbornoj kampanji", kazao je Kajtaz.

Dodao je da novinari moraju zauzeti svoj stav, pokazati da poštuju svoju profesiju sebe i javnost, da su oni ti koji su spona između sudionika javnog života i običnih ljudi.

"Poštujte novinare, na taj ćete način najbolje poštovati i javnost, ali i domokratske odnose u Bosni i Hercegovini", zaključio je Kajtaz.

Novinar i politolog Husein Oručević je kazao kako su posljednja dešavanja u vezi s napadom na medije u našoj zemlji izazvala dosta pažnje i vani.

"Medijska situacija je dosta loša kod nas, ali i u centralnoj i istočnoj Evropi. Novinari, kao i mediji, su u veoma lošem finansijskom stanju, a to je dobro iskorišteno da se naša profesija iskoristi i u političkom smislu. Trebamo dignuti glas, posebno kad vidimo 41 slučaj napada, šikaniranja našeg poziva. Drago mi je da vidim ovdje sve generacije naših kolega. Ovaj oblik solidarnosti je neizmjerno važan za jedinstvo našeg djelovanja i objektivnosti novinarstva u Bosni i Hercegovini", izjavio je Oručević.

Vera Soldo, sekretarka Kluba novinara Mostar, izjavila je kako je zanimljivo da se stvara atmosfera linča u kojoj su egzekutori napada na novinare najmanje krivi.

"Odgovornost je na onima koji na novinarska leđa stavljaju mete. Mi nismo mete, samo radimo svoj posao, dopustite nam da ga radimo. Bosna i Hercegovina teži demokratskim procesima, teži EU i zato molimo vas da zaboravimo stare torture kada se za slobodu mišljenja dobivao degenek. Nadam se da smo mi prošli ta vremena", izjavila je Soldo.