{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mostarski muftija za izgradnju crkve, Islamskog centra i sinagoge

F
16.12.2014. u 14:40
46
85
Mostarski muftija za izgradnju crkve, Islamskog centra i sinagoge
46
Reagirajući na Promemoriju koju je mostarsko-duvanjski biskup mons. Ratko Perić uputio članu Predsjedništva BiH Draganu Čoviću, mostarski muftija Salem ef. Dedović predložio je da se u središnjoj zoni Mostara započne s izgradnjom Islamskog kulturnog centra, nastavi izgradnja crkve Kristova Uskrsnuća i otpočne izgradnja židovske sinagoge.
U nedavnoj Promemoriji biskup Perić je od hrvatskog člana Predsjedništva BiH, među ostalim, zatražio reguliranje odnosa Katoličke Crkve i države, zatim reguliranje zdravstvenog i penzijskog osiguranja za svećenike i druge vjerske službenike, povrat crkvene imovine, omogućavanje nastavka izgradnje crkve Kristova Uskrsnuća u Mostaru, koja je stopirana prije više od petnaest godina, te promjenu izbornih pravila koja se odnose na izbore u Mostaru.

U svom današnjem reagiranju na spomenutu Promemoriju efendija Dedović navodi kako "biskup ne može tražiti za svoj narod u Mostaru primjenu principa 'jedan čovjek jedan glas', čime se omogućava majorizacija i diskriminacija jednog naroda, a zanemarivati politički sistem koji regulira odnose između Bošnjaka i Hrvata u drugim kantonima i na razini Federacije Bosne i Hercegovine".

"Želimo i ovu priliku iskoristiti i još jednom obznaniti naš odranije jasan stav da se pitanje Grada Mostara može rješavati isključivo u duhu volje i spremnosti svih tako što će se uvažavati, poštovati i priznavati mehanizmi nacionalne jednakopravnosti, u jedinstvenom gradu s organizacijom koja garantira svima ravnopravnost, a eliminira dominaciju, preglasavanje i majorizaciju", navodi dalje mostarski muftija.

Kada je u pitanju izgradnja vjerskih objekata u središnjoj gradskoj zoni Mostara, efendija Dedović kaže da se ideja mira, pomirenja i dijaloga među religijama u Mostaru, može i mora temeljiti i graditi isključivo na ravnopravnom poštivanju prava svih religijskih zajednica, te predlaže da se na nekadašnjoj ratnoj crti razdvajanja, "a danas liniji mira i međureligijskog susreta, otpočne izgradnja Islamskog kulturnog centra, nastavi izgradnja crkve Kristova Uskrsnuća i otpočne izgradnja židovske sinagoge".

"Ne možemo i nećemo prihvatiti odluke gradskih nadležnih struktura, koje mimo zakonskih procedura, dodjeljuju dozvole za izgradnju stambeno-poslovnih i turističko-ugostiteljskih objekata u centralnoj gradskoj zoni, jednima, dok se te iste dozvole ne izdaju drugima samo zato što su drugi i drugačiji", poručio je mostarski muftija.

U reagiranju se dodaje kako je Islamska zajednica u Mostaru "opredijeljena za međureligijski dijalog, izgradnju mira i povjerenja među religijama, narodima i svim građanima koji žive u ovom višereligijskom i multikulturnom gradu".

"Ovim putem skrećemo pažnju bošnjačkim političkim predstavnicima na obavezu vrlo pažljivog i objektivnog sagledavanja opće društveno-političke klime u Mostaru, koja se mora uvijek odgovorno, u interesu bošnjačkog naroda, koji živi u ovom gradu i regiji, sagledavati, planirati i pomno analizirati. Šteta bošnjačkom narodu ne smije biti ponovo nanesena, a moraju se iznalaziti putevi razvoja, napretka i prosperiteta na svim poljima, posebno ekonomiji, obrazovanju i kulturi", navodi na kraju svog reagiranja mostarski muftija Salem ef. Dedović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: