{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mostarski muftija za izgradnju crkve, Islamskog centra i sinagoge

F
16.12.2014. u 14:40
46
85
Mostarski muftija za izgradnju crkve, Islamskog centra i sinagoge
46
Reagirajući na Promemoriju koju je mostarsko-duvanjski biskup mons. Ratko Perić uputio članu Predsjedništva BiH Draganu Čoviću, mostarski muftija Salem ef. Dedović predložio je da se u središnjoj zoni Mostara započne s izgradnjom Islamskog kulturnog centra, nastavi izgradnja crkve Kristova Uskrsnuća i otpočne izgradnja židovske sinagoge.
U nedavnoj Promemoriji biskup Perić je od hrvatskog člana Predsjedništva BiH, među ostalim, zatražio reguliranje odnosa Katoličke Crkve i države, zatim reguliranje zdravstvenog i penzijskog osiguranja za svećenike i druge vjerske službenike, povrat crkvene imovine, omogućavanje nastavka izgradnje crkve Kristova Uskrsnuća u Mostaru, koja je stopirana prije više od petnaest godina, te promjenu izbornih pravila koja se odnose na izbore u Mostaru.

U svom današnjem reagiranju na spomenutu Promemoriju efendija Dedović navodi kako "biskup ne može tražiti za svoj narod u Mostaru primjenu principa 'jedan čovjek jedan glas', čime se omogućava majorizacija i diskriminacija jednog naroda, a zanemarivati politički sistem koji regulira odnose između Bošnjaka i Hrvata u drugim kantonima i na razini Federacije Bosne i Hercegovine".

"Želimo i ovu priliku iskoristiti i još jednom obznaniti naš odranije jasan stav da se pitanje Grada Mostara može rješavati isključivo u duhu volje i spremnosti svih tako što će se uvažavati, poštovati i priznavati mehanizmi nacionalne jednakopravnosti, u jedinstvenom gradu s organizacijom koja garantira svima ravnopravnost, a eliminira dominaciju, preglasavanje i majorizaciju", navodi dalje mostarski muftija.

Kada je u pitanju izgradnja vjerskih objekata u središnjoj gradskoj zoni Mostara, efendija Dedović kaže da se ideja mira, pomirenja i dijaloga među religijama u Mostaru, može i mora temeljiti i graditi isključivo na ravnopravnom poštivanju prava svih religijskih zajednica, te predlaže da se na nekadašnjoj ratnoj crti razdvajanja, "a danas liniji mira i međureligijskog susreta, otpočne izgradnja Islamskog kulturnog centra, nastavi izgradnja crkve Kristova Uskrsnuća i otpočne izgradnja židovske sinagoge".

"Ne možemo i nećemo prihvatiti odluke gradskih nadležnih struktura, koje mimo zakonskih procedura, dodjeljuju dozvole za izgradnju stambeno-poslovnih i turističko-ugostiteljskih objekata u centralnoj gradskoj zoni, jednima, dok se te iste dozvole ne izdaju drugima samo zato što su drugi i drugačiji", poručio je mostarski muftija.

U reagiranju se dodaje kako je Islamska zajednica u Mostaru "opredijeljena za međureligijski dijalog, izgradnju mira i povjerenja među religijama, narodima i svim građanima koji žive u ovom višereligijskom i multikulturnom gradu".

"Ovim putem skrećemo pažnju bošnjačkim političkim predstavnicima na obavezu vrlo pažljivog i objektivnog sagledavanja opće društveno-političke klime u Mostaru, koja se mora uvijek odgovorno, u interesu bošnjačkog naroda, koji živi u ovom gradu i regiji, sagledavati, planirati i pomno analizirati. Šteta bošnjačkom narodu ne smije biti ponovo nanesena, a moraju se iznalaziti putevi razvoja, napretka i prosperiteta na svim poljima, posebno ekonomiji, obrazovanju i kulturi", navodi na kraju svog reagiranja mostarski muftija Salem ef. Dedović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: