BiH
4

Mostarski muftija: Naša je obveza da radimo i da se ne prepuštamo nemaru

FENA
Na području Medžlisa Islamske zajednice Mostar danas je bajram-namaz klanjan u 41 džematu, a središnja bajramska svečanost upriličena je u Univerzitetskom sportsko-rekreativnom centru "Mithad Hujdur Hujka" u Sjevernom logoru.

Bajram-namaz je predvodio i bajramsku hutbu održao mostarski muftija Salem ef. Dedović koji je, podsjetivši na osnovne ciljeve ramazanskog posta, istaknuo kako su vjernici postom i molitvama snažili svoju vjeru, strpljivo i točno izvršavali svoje obveze, vodili računa o potrebama i pravima drugih, priopćeno je iz Medžlisa Islamske zajednice Mostar.

Muftija je pozvao okupljene vjernike da i nakon mjeseca ramazana intenzivno nastave raditi na poslovima od općeg i javnog interesa, jer, kako je kazao, punina vjerničkog života ogleda se u povezivanju i zbližavanju.

"Vjernički život nije u izolaciji, nije u isključivanju, nije u udaljavanju, nije u zanemarivanju. Vjernički život ne može biti u pukoj formi i formalizmu, kojima nedostaje suština i sadržaj", dodao je, te pozvao vjernike iz cijele Hercegovine da nastave čuvati obnovljene džamije i mesdžide u svom rodnom zavičaju, da u njih unose korisne i žive sadržaje.

Također je kazao kako je prošlost povijest od koje se ne živi, da je sadašnjost poklon, a budućnost tajna.

"Naša je obveza da sagledavamo procese, da djelujemo i radimo, da ne prepuštamo i zapuštamo, da se ne prepuštamo nemaru i stihiji, da za sve neuspjehe i probleme ne optužujemo druge. Treba raditi na sebi, popravljati sebe, kloniti se površnosti i neupućenosti. Promjene na bolje su moguće, ali one traže inicijativu, traže da se čovjek pokrene sam i ne traži poticaj od nekoga sa strane", kazao je mostarski muftija.

Po njegovim riječima, do promjena na bolje, do sretnijeg i pravednijeg društva, moguće je doći savjesnim i odgovornijim pristupom u radu, posvećenijim djelovanjem i dugoročnim planiranjem.

"Posvetimo se sebi i svome poslanju, svojim obiteljima, svojim prijateljima, susjedima, rodbini i svojoj Zajednici, koliko god i kad god smo to u mogućnosti. Ne budimo nemarni. Neka nam misao vodilja bude da treba da živimo život jedni za druge, a ne jedni protiv drugih", poručio je na kraju bajramske hutbe muftija.

Bajram namaz ove godine po prvi put klanjan je i u obnovljenoj Carevoj džamiji u Nevesinju. Drugi dan Ramazanskog bajrama, prema kalendaru Islamske zajednice obilježava se kao Dan šehida. Vjernici će sutra, posjetama šehidskih mezarja i spomen obilježja, evocirati uspomene na šehide i poginule borce Armije RBiH, navodi se u priopćenju.