"Stvara se razdor"
17

Mostarski logoraši: Otvaranjem muzeja Mešković sebi skrbi lažne zasluge

Klix.ba
Foto: Klix.ba (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Foto: Klix.ba (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Udruženje logoraša grada Mostara kritikovalo je najavljeno otvaranje Muzeja žrtava rata i genocida '92-'95. Iako podržavaju ideju muzeja, iz udruženja naglašavaju kako način kreiranja ideje i popis aktera u njenoj realizaciji ne odobravaju.

"U protekla tri mjeseca više puta smo upoznali javnost o namjeri Saveza Logoraša u Bosni i Hercegovini, tj. nezakonitog predsjednika Jasmina Meškovića, da u saradnji sa svojim sinom osnivačem ''Centra za postkonfliktnu pravdu'', namjerava otvoriti ''Muzej žrtava rata i genocida '92-'95'' u Mostaru. Ideju otvaranja Muzeja navedenog naslova UL grada Mostara je pozdravilo, ali ne i način kreiranja i popis aktera u realizaciji ideje", kaže se u saopćenju Udruženja logoraša grada Mostara.

Udruženje podsjeća da je Saveza Logoraša u Bosni i Hercegovini javno pozvan da ne ignoriše ideju i realizaciju projekta mostarskog udruženja

"Iznijeli smo stav da ovakvu ideju trebaju zajedničkim snagama realizirati nominalni začetnici ideje sa našim udruženjem koje zastupa najbrojniju logorašku populaciju u Hercegovini, Jedinstvenim organizacijama boraca Mostara i HNK, te nevladinim organizacijama koji istinski promiču ideju mira i kosmopolitske Bosne i Hercegovine. Predloženi način realizacije Muzeja osigurao bi vrhunsku kvalitetu muzejske postavke kroz koju bi se iskazale sve patnje, etničko čišćenje, genocid i urbicid nad narodom i dobrima cijele Bosne i Hercegovine, sa posebnim naglaskom na Hercegovinu koja je preživjela dvije agresije. Samozaljubljeni bahati Mešković sa svojim poslušnicima, u želji sebi priskrbiti lažne zasluge, izignorisao je poziv na jedinstvo toliko potrebno našem narodu i ocijenio je kako su dovoljni sami sebi, te time poslali poruku Mostaru i Mostarcima - 'ko vas šiša''', kaže se u saopćenju Udruženja logoraša grada Mostara.

Tvrdi se da će Jasmin Mešković otvaranjem muzeja sebe i najodanije saradnike okvalificirati kao sijače sjemena razdora i nejedinstva i time za sebe položiti kamen temeljac za svoj ''Muzej nipodaštavanja mostarskih i hercegovačkih žrtava rata''.

"Način ponašanja i djelovanja ove interesne skupine vrijeđa sve naše logoraške, boračke i civilne žrtve dvostruke agresije na Hercegovinu i Mostar. Mostar i Mostarci su tokom rata bili utočište mnogim unesrećenim iz cijele Hercegovine, a danas mjesto osiguranja egzistencije pa nije ljudski na njih bacati kamen. Gospodo iz SL u BiH i SL HNK da li ste čuli za izreku: 'U Banja Luci ne pjevaj, u Sarajevu ne trguj, u Mostaru se ne pravi pametan''? Na ovo ćemo dodati još jednu staru izreku 'Ničija do zore nije gorila', pa ne sumnjajte da će i vašem bahatom i vrijeđajućem ponašanju uskoro doći kraj. Dragi sugrađani Mostara i Hercegovine, ne dozvolite da vas naziv Muzeja dovede u zabludu i svojim prisustvom date podršku protagonistima podjela", zaključeno je iz udruženja logoraša grada Mostara.