Reakcije na presudu
60

Mostarski logoraši: Oslobađanje Radića je novi nasrtaj Hrvatske na suverenu BiH

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Hrvatsko pravosuđe smanjilo je kaznu Marku Radiću, u našoj zemlji osuđenom ratnom zločincu, posebno naglasivši kako ne priznaje udruženi zločinački poduhvat. Žrtve to smatraju skandaloznim, direktnim atakom na našu zemlju, a zabrinjava ih i šutnja političkih i sudskih instanci.

Edin Batlak, predsjednik Nadzornog odbora Udruženja logoraša Grada Mostara, proveo je u logoru Heliodrom 253 dana. Razočaran je postupcima hrvatskog pravosuđa, ali kaže da su najave da će Radić biti prebačen u Hrvatsku nagovještavale da će se nešto ovakvo desiti.

"Na sceni su grubi nasrtaji Republike Hrvatske, njene Vlade i predsjednice, na suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine. Na taj način oni grubo krše Dejtonski sporazum, a za sebe vole kazati da su garanti tog sporazuma. To naravno nije istina, oni su potpisnici Dejtonskog sporazuma, s obzirom na to da su tim činom sami potvrdili, odnosno njihov tadašnji predsjednik Franjo Tuđman, da su akteri rata u našoj zemlji", kaže Batlak.

Hrvatska sebi zabija autogol

On kaže kako su ovaj put kao područje napada odabrali sudstvo Bosne i Hercegovine te da je posebno skandalozno navođenje da Hrvatska ne priznaje od Haškog tribunala presuđeni udruženi zločinački poduhvat.

"Prije godinu dana smo mogli od političara iz te zemlje slušati kako ne prihvataju presude iz Haga, ali ovaj put je sudstvo odlučilo u svojim presudama to negirati. Ovo je pitanje i za samu Evropsku uniju, ali i Ujedinjene nacije, kako njihova članica ne priznaje presudu najvećih svjetskih sudskih instanci. Hrvatska je ovim sebi zabila autogol", smatra Batlak.

Mirzo Ćemalović (Foto: R. D./Klix.ba)
Mirzo Ćemalović (Foto: R. D./Klix.ba)

Jasna je ovo poruka i nama žrtvama rata, nastavlja Edin Batlak, da se ništa nije promijenilo u svijesti ljudi koji su činili, poticali i podržavali zločine.

"Na sceni su ponovo skoro isti akteri. Ako ne priznajete udruženi zločinački poduhvat i na temelju toga poništavate presude suda u Bosni i Hercegovini, vi činite novi poduhvat Hrvatske u Bosni i Hercegovini. Ja neću reći da li je to novi UZP, ali nek pravnici kvalificiraju taj poduhvat i negiranje presuda našeg i međunarodnog pravosuđa", izjavio je Batlak.

Posebno zabrinjava šutnja političkih stranaka

Posebno zabrinjava, smatra naš sagovornik, šutnja političkih stranaka u BiH od ljevice do desnice, kao i sudskih instanci čije su presude pobijene.

"Taj muk je nevjerovatan i najviše brine, kao da se šalje poruka žrtvama – ko vam je kriv", zaključuje Edin Batlak.

Mirzo Ćemalović proveo je 321 dan u osam različitih logora HVO-a, kaže nam kako je neshvatljivo da građani ove zemlje plaćaju izvršnu vlast koja ne radi za njene interese, već interese druge države, bez obzira na to kakvi su oni.

"Da li bi oni prihvatili nekog ratnog zločinca iz Srpske Krajine i smanjili mu kaznu?! Ovo nas samo vraća u 1993. godinu, ponovo nas tjera da se sjećamo strahota kroz koje smo prošli. Mogu samo zamisliti kako je tim djevojkama i mladićima koji su prošli kroz Makine okaljane ruke, kad se on sutra ponovo pojavi u Mostaru. Kako će oni živjeti s time, ponovo će se u njima javiti strah", kaže Ćemalović.

Emir Hajdarović (Foto: R. D./Klix.ba)
Emir Hajdarović (Foto: R. D./Klix.ba)

Emir Hajdarović, imao je 21 godinu kad je 309 dana proveo u logorima HVO-a, a dio vremena je proveo u mjestu Vojno sjeverno od Mostara, mjestu u kojem je djelovao osuđeni Radić. Hajdarović smatra kako je odluka državnog ministra pravde da ratnog zločinca Radića prebaci na izdržavanje kazne u nositeljicu "evropskih vrijednosti" grubo kršenje međudržavnog sporazuma i klasična zloupotreba položaja.

Ništa bolje nismo ni očekivali

"Znajući iz kojeg političkog miljea isti dolazi, žrtvama je jasno da ništa bolje od negatora UZP-a i nisu mogli očekivati. Već pripremljen scenarij oslobađanja zločinca iz suda države koja se obavezala da će poštovati odluke Međunarodnog suda u Hagu i nepriznavanja presude stvar je koja treba zabrinuti sve dobronamjerne ljude u BiH. Kao jedna od žrtava smatram da je ovo direktan udar na državu i pravosudni sistem BiH i šamar svim žrtvama ratnih zločina koje su proživjele pakao od Radića i njemu sličnih. Pozivam sve državne institucije da poduzmu sve kako bi spriječile daljnju zloupotrebu položaja sljedbenika UZP-a", izjavio je Emir Hajdarović.

Podsjećamo, Županijski sud u Zagrebu preinačio je presudu sa 21 na 12 i po godina zatvora Marku Radiću, kojeg je Sud BiH proglasio krivim zbog ratnih zločina počinjenih nad Bošnjacima u Mostaru. Radić, prema određenim tačkama osuđen zbog udruženog zločinačkog poduhvata, koji je u zatvoru trebao ostati do 2027. godine, sada će prema novoj presudi Županijskog suda izaći na slobodu do isteka ove godine, jer Hrvatska udruženi zločinački poduhvat kao institut ne priznaje.

Marku Radiću udovoljeno je da kaznu zatvora izdržava u Hrvatskoj umjesto u BiH, a taj transfer odobrio je ministar pravde BiH Josip Grubeša 8. oktobra 2018. godine, a prethodno je Županijski sud u Zagrebu prihvatio Radićevu molbu te je donio presudu kojom je preuzeo izvršenje presude Suda BiH.