Borba za pravdu
18

Mostarski logoraši organizovano prate izricanje presude: Očekuju najtežu kaznu za Karadžića

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Udruženje logoraša Mostara organizovalo je zajedničko praćenje TV prijenosa iz Haga s izricanja presude ratnom zločincu Radovanu Karadžiću.

Kako su nam kazali, očekuje se da će Žalbeno vijeće izreći najtežu kaznu, a da je posebno važno da bude osuđen i za genocid u Prijedoru i tom dijelu Bosne i Hercegovine.

Edin Batlak, član Nadzornog odbora Udruženja logoraša Mostar, kazao je da je ono što bi on volio jedno, a ono što se može očekivati nešto sasvim drugo.

"Volio bih da Radovan Karadžić dobije doživotnu kaznu i da mu bude, pored genocida za Srebrenicu, presuđeno i za genocid u Prijedoru i tom dijelu Bosne i Hercegovine. Čini mi se da bi on mogao dobiti doživotnu kaznu, a da mu ne bude presuđeno za genocid u Prijedoru", kazao je Batlak.

Dodao je da bi, kad bi on mogao birati, odabrao opciju u kojoj se presuđuje Karadžiću za genocid u Prijedoru pa i da bude osuđen na samo 40 godina zatvora.

Podsjećamo, Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove u Hagu danas će izreći konačnu (drugostepenu) presudu ratnom zločincu Radovanu Karadžiću koji je u prvostepenom postupku proglašen krivim i osuđen na 40 godina zatvora.