Nagrađeni najbolji
167

Mostarski konkurs UABNOR-a postao regionalna priča zbog teme "Sloboda nije sa neba pala"

G. Š.
"Sloboda nije sa neba pala" je tema koja je inspirisala stotine mladih iz BiH i regije da se kreativno izraze kroz literarne, likovne i foto radove, a najbolji su danas nagrađeni u Mostaru u sklopu svečanog obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope.

Na svečanosti koja je održana u mostarskom hotelu Bristol, predsjednik udruženja SABNOR-a BiH i UABNOR-a Mostar, Sead Đulić je pojasnio kako se radi o konkursu UABNOR-a Mostar koji je raspisan povodom obilježavanja 14. februara, Dana oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu, te izrazio zadovoljstvo činjenicom da je na konkurs pristiglo na stotine radova iz svih dijelova BiH ali i regiona.

"Mi smo računali na mostarsku priču, ali društvene mreže i mediji čine čuda, tako da smo dobili jedan značajan broj radova koji nisu uopće iz Bose i Hercegovine. Ovo je postala regionalna priča na jezicima bez prevodioca. To nam je iziskivalo puno vremena za pregled i potrudili smo se da nagradimo one zaista najbolje", kazao je Đulić za Klix.ba.

Naglašava da je cilj cijele priče prenijeti na mlade generacije tekovine antifašizma i ljubav prema slobodi za koju su mnogi dali svoje živote, te sačuvati sjećanja na njih i na sve što se događalo, samo da bi se iz prošlosti izvukla iskustva, snaga i motivaciji za budućnost, što je i dovelo do ideje da tema bude upravo stih "Sloboda nije sa neba pala".

"Sloboda je univerzalna ljudska vrijednost i zapravo su mladi to prepoznali. U radovima ima nevjerovatnih priča, slika, crteža i fotografija koji govore o slobodi na najuniverzalniji način, došlo nam je na stotine i stotine radove, što nas ohrabruje da sa ovim nastavimo", kazao je Đulić.

Stoga s ponosom ističe da je žiri nakon mnogo muke u biranju najboljih donio odluku da pojedina mjesta dijele oni podjednako dobri radovi.

U konkursu literarnih radova iz osnovnih škola prvo mjesto je osvojila Uma Čizmić iz OŠ Ćamil Sijarić u Sarajevu, a drugo Elvedin Hadžibegović iz OŠ Hrasno u Sarajevu, a treće mjesto dijele Iman Gološ iz OŠ Blagaj u Blagaju i Milica Nikoletić iz OŠ Jovan Dučić u Banjoj Luci.

U kategoriji literarnih radova iz srednjih škola sve nagrade su osvojili učenici Gimnazije Mostar, a prvo mjesto dijele Selma Memić i Emana Kaminić drugo je Delila Zolj, a treće Sara Džiho.

U kategoriji literarnih radova za studente i odrasle prvonagrađena je Aldina Zlojić, drugonagrađena Azra Zahirović i trećenagrađeni Nikica Banić.

U kategoriji za likovne radove je prvonagrađena Marija Jorgić iz Gimnazije u Višegradu, a drugonagrađena Delila Osmanagić iz Karađozbegove medrese u Mostaru, dok treću nagradu dijele Rafaela Marić iz OŠ Vladimir Pavlović u Čapljini i Ajla Tanović iz Četvrte Osnovne škole Mostar.

U kategoriji foto radovi prvonagrađena je studentica grafičkog dizajna na Univerzitetu u Sarajevu Azra Topić, a drugonagrađeni student komunikologije na Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru Haris Hodžić, dok je trećenagrađeni učenik Srednje mašinsko-saobraćajne škole u Mostaru Harun Šuta.