Mobilizacija u HNK
74

Mostarski hotel Ero stavljen na raspolaganje Civilnoj zaštiti zbog koronavirusa

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Hotel Ero u Mostaru stavljen je na raspolaganje Civilnoj zaštiti HNK zbog pojave koronavirusa i eventualnih potreba koje se mogu očekivati tokom borbe sa zarazom, potvrđeno je iz Vlade HNK koja je naredne godine trebala preseliti u taj objekt.

Kako se navodi iz Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), kapaciteti Hotela Ero na raspolaganje su stavljeni Kantonalnom štabu Civilne zaštite u skladu s razvojem epidemiološkog stanja u tom kantonu za eventualne potrebe.

Podsjetimo da je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona zgradu Hotela Ero kupila za 11 miliona KM od Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, a službeni potpisi o kupovini razmijenjeni su u oktobru 2018. godine.

Kantonalni štab civilne zaštite na današnjoj vanrednoj sjednici je naredio mobilizaciju svih resursa i nužno uvođenje radne obaveze u svim subjektima i za sve struke za koje se procijeni da su neophodni za borbu protiv širenja zaraze koronavirusom.

''Naređuje se potpuna mobilizacija cjelokupnog zdravstvenog osoblja u HNK te se naređuje organizacija rada od kuće u javnom sektoru, gdje je god to moguće. Također se naređuje svim subjektima, ustanovama i institucijama, odnosno svim javnim i privatnim pravnim subjektima u HNK, da u svakom trenutku moraju biti dostupni i na raspolaganju kako za pomoć tako i za davanje svih zatraženih informacija Kantonalnom štabu civilne zaštite'', stoji među naredbama kantonalnog štaba.

Strogo se poručuje svim građanima da se u slučaju sumnje na izloženost zarazi ili razvoja simptoma obavezno jave porodičnom ljekaru putem telefona koji će izdati rješenje o kućnoj samoizolaciji ili bolničkoj izolaciji, zavisno o svakom pojedinačnom slučaju.

Osobe za koje se izda takvo rješenje zakonski su zaštićene kod poslodavaca u smislu opravdanog izostanka s posla.

Eventualne slučajeve građana koji ne poštuju samoizolaciju građani su dužni prijaviti na telefonske brojeve Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite (121; 063 000 121 i 036 327 387) koji su na raspolaganju 24 sata dnevno.