Za smještaj institucija
60

Mostarski hotel Ero čeka novu Vladu HNK i zaduženje od 15 miliona KM za rekonstrukciju

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Mostarski hotel Ero čeka novu Vladu Hercegovačko-neretvanskog kantona i kreditno zaduženje od 15 miliona KM za rekonstrukciju kako bi u njega preselile kantonalne institucije iz prostorija Đačkog doma u Mostaru, gdje je Vlada HNK godinama u podstanarstvu.

Glasnogovornik Vlade HNK Pero Pavlović za Klix.ba kaže da su završeni svi potrebni elaborati i ishodovane sve potrebne dozvole od urbanističke do građevinske za rekonstrukciju mostarskog hotela Ero, koji je Vlada HNK prije pet godina kupila za smještaj institucija kantonalne vlade.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

"Urađen je glavni projekat i sve je spremno za rekonstrukciju i prilagodnu hotela Ero za smještaj kantonalnih tijela uprave i sad je potrebno osigurati financijska sredstva. U budžetu za 2023. godinu planirano je da se osigura 15 miliona KM kreditnih sredstava i sad se čeka da Vlada pokrene proceduru odobravanja kreditnog zaduženja kako bi se osigurala sredstva i raspisao javni poziv za izvođača radova na rekonstrukciji i prilagodni hotela Ero", kazao je Pavlović za Klix.ba.

Ističe da je prema glavnom projektu previđeno da u nekadašnji mostarski hotel Ero presele sva uprava tijela kantonalne vlade, gdje će osim uredskih prostorija biti i potrebne sale za sastanke.

Pojasnio je kako prema proceduri Vlada HNK treba izvršiti analizu na temelju koje će se donijeti odluku o kreditnom zaduženju i definirati od koga i na koji način će se zadužiti, od Razvoje banke ili neke druge, što će biti rezultat pregovora i odluke Vlade HNK.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Kad će se o tome razgovarati i hoće li odluku o kreditnom zaduženju donijeti aktualna vlada ili će taj posao ostaviti svojim nasljednicima Pavlović nije mogao prejudicirati.

Međutim, s obzirom da se imenovanje nove Vlade HNK čeka već mjesecima i kontinuirano najavljuje, te da je rekonstrukcija mostarskog hotela zahtjevan posao, sasvim je jasno da će novu kantonalnu vlast dočekati podstanarstvo u prostorijama Đačkog doma, te realizacija projekta prilagodbe mostarskog hotela Ero koji čeka na obnovu već godinama.

Podsjetimo da je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona zgradu hotela Ero kupila za 11 miliona KM od Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidskog osiguranja, a službeni potpisi o kupovini razmijenjeni su u oktobru 2018. godine.

Zgrada površine 9.565 kvadratnih metara je izgrađena 1988. godine i njena rekonstrukcija podrazumijeva radove na interijeru i eksterijeru objekta, kao i na parteru.

Vlada HNK je smještana u prostorijama Đačkog doma koji je u vlasništvu Grada Mostara, a prema kome je na kraju 2021. godine po sudskim presudama za najam prostora bila dužna preko sedam miliona KM, zbog čega preseljenje u vlastiti objekat smatra važnim i ekonomski opravdanim.