O neredima u Mostaru
50

Mostarski HDZ: Navijačke skupine ne mogu biti pokretači nacionalnih sukoba

G. Š.
Gradski Odbor HDZ-a BiH Mostar osudio je navijački vandalizam koji se u Mostaru dogodio prošle subote za vrijeme policijskog sata, ali i one koji koriste ovaj događaj za vlastitu promociju.

"Očito komentari dva bošnjačka člana predsjedništva nisu urodili plodom kako je očekivano pa sada bošnjačka politika traži bilo kakav događaj koji može iskoristiti kao temelj za tezu o latentnom nacionalnom sukobu", navode iz mostarskog HDZ-a.

Poručuju da u gradu vrhunskih sportista nema mjesta nasilju i govoru mržnje.

"Ono što nedostaje u ovoj konstrukciji, kao što je nedostajalo i u svim drugim u posljednjem mjesecu plasiranim teorijama jesu organizirani akteri s agendom, odnosno sukobljene ili zaraćene strane koje imaju cilj. Ne vjerujemo da iko normalan može željeti, a pogotovo pokrenuti ili voditi rat danas, a još smo više uvjereni da navijačke skupine ne mogu biti pokretači nacionalnih sukoba danas. Vrijeme u kojem se preko organiziranih navijačkih skupina izražavalo nacionalno opredjeljenje je prošlo i jedino što proizlazi iz navijačkih nereda i sukoba su materijalna šteta i tjelesne povrede, a nekad nažalost i gubitak života", ističu iz HDZ-a.

Naglašavaju da Klub vijećnika HDZ-a BiH u Gradskom vijeću Grada Mostara i Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar najoštrije osuđuju organizatore, sudionike, ali i one koji koriste ovaj događaj za osobnu promociju.

"Pozivamo sve koji obnašaju bilo kakvu javnu dužnost da se suzdrže od licemjernih izjava i polovičnih informacija, jer time ne doprinose rješavanju ovog i ovakvih incidenata kojih nažalost imamo ne samo na dvije obale Neretve nego u cijelom svijetu. Ako se želi sustavno riješiti pitanje navijačkih nereda, onda se mora objektivno sagledati stvarno stanje, a ne paušalno iznositi poluinformacije i time svjesno štititi ili opravdavati podobne pojedince ili određene skupine, a osuđivati one druge", navode iz HDZ-a.

Uz ove političke stranke su pozdravili aktivnosti nadležnih institucija, prije svega MUP-a HNK, na poduzetim aktivnostima na rasvjetljavanju okolnosti i utvrđivanju odgovornosti onih koji su odlučili na ovakav način ispoljavati energiju na štetu svih stanovnika Mostara.

Ističu da je potrebno utvrditi sve okolnosti koje su dovele do ovog i sličnih događaja, kao i stvoriti preduvjete za preventivno djelovanje i sprečavanje ponavljanja sličnih događaja.

"Kvalitet života i sigurnost stanovnika grada Mostara moraju biti imperativ svih koji obnašaju javne funkcije, a ne dezinformiranje, stvaranje razdora i narušavanje prilike koju grad Mostar danas ima s Mariom Kordićem", poručili su iz mostarskog HDZ-a