Javna rasprava
2

Mostarski gradonačelnik nije prisustvovao raspravi o budžetu, ali će ga potpisati

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Budžet Grada Mostara na današnjoj Javnoj raspravi u Gradskoj vijećnici izazvao je brojna negodovanja i nezadovoljstva uz brojne prijedloge i amandmane.

Načelnik odjela za finansije Izet Šahović ističe kako treba vidjeti na osnovu svih amandmana i prijedloga koji su izneseni šta se može od toga realizirati.

"Mi smo ograničeni s iznosom i moramo se uklopiti u planirana sredstva. Nastojat ćemo to što prije završiti . Nadam se da će to biti u roku od narednih 10 dana", kazao je Šahović.

Budžet potpisati trebaju on i gradonačelnik Ljubo Bešlić, koji nije bio prisutan javnoj raspravi zbog zdravstvenih razloga.

"Gradonačelnik je sve vrijeme konsultiran i bude tu povremeno. Međutim operacija mu je zakazana za par dana. Naravno da će on potpisati zajedno sa načelnikom odjela za financije i to očekujemo u narednih desetak dana", kazala je glavna savjetnica Gradske uprave Mostara Radmila Komadina.

Građani su tražili povećanje plaća budžetskim korisnicima, sredstava za brojne ustanove i institucije, te ulaganje u kapitalne projekte i zapošljavanje mladih.

No, kao je Komadina naglasila postojeći prijedlog proračuna Grada Mostar neće se mijenjati u velikoj mjeri, jer planirana sredstva koja postoje u gradskoj blagajni su ograničena.

"Bazirat ćemo se na ono za što već postoji projektna dokumentacija. Jako je teško spisak želja realizirati. Za svaki projekt treba da postoji projektna dokumentacija koja će reći koji je iznos sredstava, da bismo vidjeli što je realno što se može uvrstiti", kazala je Komadina nakon javne rasprave.

Bez velikih promjena

Zbog toga su nezadovoljstvo iskazali neki aktivisti koji su sudjelovali na Javnoj raspravi među kojima je predsjednik Fortune i član mreže Naše društvo Marin Bago.

"Ovo nije javna rasprava. Ovo više možemo nazvati ostavinskom raspravom. Novac se dogovorio i on će se podijeliti. Zakonski rokovi nisu poštivani. Odavno je trebao biti prijedlog, nacrt i javna rasprava. Dogovor sa budžetskim korisnicima. Međutim Gradska uprava je ovdje dovela proračunske korisnike da s njima dogovora o tekućoj godini, da bi se uzela riječ građana da nitko ništa ne bi mogao pitati", kaže Bago. Ističe kako presudom Strazbura gradonačelnik nije legitiman.

"Mi se pitamo , ko su ovi ljudi koji određuju koliko će se potrošiti i na koji način. Imamo nerazumljive stavke i pitamo se ko daje pare i ko odobrava još više od onoga što se traži. Druga je stvar izlazak iz zakonskih okvira kada je u pitanju komunalna djelatnost. Mi imamo više nego dovoljno novca da od Mostar napravimo bajku, a uništena nam je infrastruktura i operativa komunalna, umjesto da budemo po novcu kojim raspolažemo jedan od ljepših gradova u regionu", pojasnio je Bago.

Smatra da je u pitanju veliki kriminal i da je distribucija novca jedini razlog što nema izbora i što se građani Mostara drže kao taoci, dok njihovim novcem upravljaju vodeći političke stranke.

Nezadovoljstvo je iskazao i predsjednik SDP-a Mostar Arman Zalihić je ustvrdivši da je Budžet Grada Mostar neustavan i koruptivan.

Budžet neustavan i koruptivan

"Smatramo da je odluka koju je usvojio Federalni Parlament izmjenama i dopunama zakona nije u skladu s Ustavom Federacije BiH, koji jasno nalaže da Gradsko vijeće usvaja budžet i nadam se da je ovo zadnja godina u kojoj gradonačelnik bez izbornog legitimiteta i profesionalni uposlenik gradske uprave donose budžet Grada Mostara“, kazao je Zalihić

Druga stvar je kako kaže što se iz budžeta vidi da se većina sredstava odnosi na finansiranje administracije i troškova gradske uprave, dok samo mali dio otpada na razvojne i kapitalne projekte. Tako imate najbrutalniji primjer da su u budžetu sredstva predviđena za direktora sportske dvorane, dok sportska dvorana ne postoji, a prije zadnjih izbora su najavljivali takve kapitalne investicije.

"Koruptivan je iz razloga što je jasno da samo one institucije i udruženja na čijem su čelu članovi HDZ-a i SDA dobijaju sredstva iz budžeta", dodao je.

"Nismo htjeli amandmanski djelovati ali smo iskoristili priliku da pitamo odgovorne, pošto ne postoji Gradsko vijeće, koliko otpada sredstava na otplatu kredita za kolektore i zašto nema u budžetu sredstava za rad komisije koja je formirana za rješavanje deponije Uborak niti njezinu sanaciju“, kazao je Zalihić.

Nastavak negativnih trendova

Nezadovoljstvo raspodjelom javnog novca u Mostaru prije Javne rasprave iskazao je i Gradski odbor HDZ-a 1990. koji je napravio analizu nacrta proračuna Grada Mostara za 2020. i izdvojio stavke za koje smatraju da nisu u funkciji unapređenja društvene, urbane sredine kakav je grad Mostar. Njima se kako su istaknuli zadržavaju postojeći negativni trendovi i drastično narušava životni prostor i stvara loš dojam o gradu kao atraktivnoj turističkoj destinaciji.

”Imamo gradsku administraciju koja godinama, nametnutim budžetskim okvirima, permanentno narušava civilizacijske i urbane dosege koje je grad imao do devedesetih godina prošlog stoljeća. Iz sljedeće analize vidljivo je da su sredstva poreznih obveznika namijenjena uglavnom za financiranje preglomaznog administrativnog aparata te da se pokušava ozvaničiti zamagljivanje ogromnih novčanih sredstava pod krinkom takozvanih ‘kapitalnih izdvajanja’ za gradska područja. Radi se o netransparentnom iznosu od 10.181.789,00 KM. Upitno je da li se bilo kakva sredstva mogu dodijeliti gradskim područjima bez vrhovnog zakonodavnog organa grada tj. Gradskoga vijeća”, naveli su iz Gradskog odbora HDZ 1990 Mostar."

Budžet Grada Mostar za 2020 godinu iznosi oko 88 miliona konvertibilnih maraka od čega je oko 60 miliona budžetskih sredstava i 20 miliona kapitalnih sredstava.