Praktična nastava
7

Mostarski biolozi dobili nastavni centar u prirodi

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Pored Bunskih kanala, južno od Mostara, Udruga "Majski cvijet" u saradnji s Nastavničkim fakultetom Univerziteta "Džemal Bijedić" otvorila je Centar za praktičnu nastavu iz Biologije.

Sanel Riđanović, šef Odsjeka za biologiju na Nastavničkom fakultetu Univerziteta "Džemal Bijedić", kazao je kako ovaj novi objekat ima veliki značaj jer omogućava brojnim studentima toliko potreban praktični rad.

"Vrijednost ovog prostora je još veća da se nalazi neposredno uz Bunske kanale, netaknutu prirodu. Mi pokušavamo ovim da ukažemo i na brojne probleme koje se javljaju ili koji će se tek javiti", kazao je profesor Riđanović.

Brojne su oblasti biologije koje će se praktično izučavati u novom centru, a namjerava se napraviti i škola ribarenja.

Oliver Arapović, predsjednik udruženja "Majski cvijet", kaže da će otvorenje ovog centra mnogo značiti i za samu rijeku Neretvu, pored koje se nalazi.

"Studenti će moći pratiti i unapređivati okoliš rijeke, a bavit ćemo se aktivnostima kojima se Majski cvijet i dosad bavio", kazao je Arapović naglasivši da je saradnja udruženja i akademske institucije plod dugogodišnjeg zajedničkog rada s profesorima Riđanovićem i Spasojevićem.