BiH
21

Mostarske ulice i dalje poplavljene: Vodostaj Neretve trenutno pod kontrolom

Piše: A. B.
(Foto: Klix.ba)
Poplavljene ulice, koje su nastale uslijed obimnih padavina u Hercegovačko-neretvanskom kantonu izazvale su velike gužve u saobraćaju i zabrinutost građana od mogućih većih katastrofa i posljedica.

Vodostaj rijeke Neretve je od ranih jutarnjih sati u konstantnom porastu, a prema podacima Agencije za vodno područje Jadranskog mora, trenutni vodostaj prema mjerenju je 793 centimetra kod Carinskog mosta.

Vodostaj pod kontrolom

Željko Ostojić, rukovodilac odjela za zaštitu od štetnih dijelova voda Agencije za vodno područje Jadranskog sliva Mostar, kazao je da još uvijek nema razloga za zabrinutost kada je riječ o rijeci Neretvi.

“Trenutni vodostaj je pod kontrolom sve dok voda ne pređe hiljadu kubika i preko toga. Prema vremenskim prognozama očekujemo smanjenje padavina, a samim tim i smanjenje vodostaja. Jablanica je također pod kontrolom gdje je vodostaj rijeke još manji”, kazao je Ostojić.

Zbog začepljenih odvoda pojedine ulice su blokirane, a vatrogasne stanice interveniraju kako bi otčepile odvode i na taj način smanjile poplavljene dijelove ulica.

Svake godine isto

Pero Pavlović, glasnogovornik Štaba civilne zaštite HNK kazao je da malo ozbiljnije padavine uvijek prouzrokuju ovakvo stanje u Mostaru.

“Najviše problema u našem kantonu u ovakvim uslovima imaju građani Mostara, jer je jedan veći broj ulica vrlo brzo poplavio. Kada je riječ o akumulaciji, s obzirom na to da smo imali unazad mjesec dana dosta sušnog radoblja, akumulacije su bile ispražnjene tako da mogu primiti veću količinu vode u ovom trenutku. Korito rijeke Neretve i nivo vode je na nivou koji se mogao i očekivati u ovom razdoblju godine i stanje u ovom trenutku nije alarmantno”, dodao je Pavlović.

Ovim povodom iz Štaba civilne zaštite Mostar poručeno je da su u pogonu pri pomoći građanima sve raspoložive snage, te da Mostarci trebaju imati strpljenja u ovakvim uslovima.